False Neon Tetra / Hyphessobrycon simulans
- Dificultate: Moderata
- Acvariu minim: 56.8 Litri
- Dimensiune: 1.3-2.5cm
- Apa: Dulce
- pH: 5.5 - 6.0
- Temperatura: 23 -27 °C
- Duritate: 4-6 °d
- Raport sexe: 1:2 M:F
- Raspandire: Neobisnuit
- Dieta: Omnivor, hrana vie, granule, fulgi
- Durata de viata: 5-12 ani
- Habitat: America de Sud
- Familie: Characidae
Dimorfism sexual: Femelele au abdomenul mai pronuntat, in specia in perioada de reproducere, cand poarta icre.
Inmultire:Pentru reproducere vom folosi un bazin de 10-15 litri, cu o inaltime a coloanei de apa de 10-15 cm, pe fund montam o plasa pentru protectia icrelor, sau punem o tufa de Vesicularia dubyana (Java moss). Apa se filtreaza prin turba pentu a obtine aciditatea dorita. In bazinul astfel pregatit punem reproducatori seara si se opreste hranirea lor. Depunerea icrelor dureaza aproximativ 3-4 zile. Dupa depunere reproducatori se scot din bazin si se pun in bazinul de crestere. Icrele si alevini sunt fotosensibili, de aceia, bazinul trebuie ferit de lumina timp de 5 zile iar dupa aceasta perioada, alevini trebuie obisnuiti treptat cu lumina. La o depunere rezulta circa 150-200 icre care eclozeaza dupa 24-36 ore de la depunere. Dupa aproximativ 3-4 zile de la eclozare, sacul vitelin se resoarbe si alevini incep sa inoate liber, in acest moment pui trebuie hraniti cu infuzori. Dupa cateva zile se trece treptat la hrana de dimensiuni mai mari, (micro, nauplii de artemia salina, etc.) dar se merge tot timpul in paralel cu hrana de dimensiuni mai mici pentru a ajuta pui ramasi in urma.
Ingrijire: Prefera un acvariu cu luminozitate slaba, cu plante de suprafata si substrat negru. acvariul trebuie sa fie plantat pe partile laterale si pe partea din spate, lasand spatiu liber pentru inot in partea centrala, fata a acvariului. Schimbarile partiale de apa sunt obligatorii cel putin saptamanal.
Hranire: Vor accepta aproape orice tip de hrana suficient de mica sa o poata manca, pot fi hraniti cu fulgi sau granule insa se recomanda si hrana vie precum Daphnia sau Artemia.
Comentarii: Este o specie pasnica insa nu se recomanda sa fie tinuta in acvarii comunitare deoarec este un peste de talie mica, poate fi tinut in acvarii specifice sau impreuna cu alte Characidae mici ori Corydoras pitici.