Leopold's Angelfish / Pterophyllum leopoldi
- Dificultate: Moderata
- Acvariu minim: 132.5 Litri
- Dimensiune: 5-8 cm
- Apa: Dulce
- pH: 5.0 - 6.2
- Temperatura: 25 -28 °C
- Duritate: 1-5 °d
- Raport sexe: 1:1 M:F
- Raspandire: Rar
- Dieta: Omnivor, hrana vie, granule, fulgi
- Durata de viata: 5-10 ani
- Habitat: America de Sud
- Familie: Cichlidae
Dimorfism sexual: Sexele sunt mai dificil de deosebit. Masculii vor dezvolta o varianta mai mica a proeminentei fruntii specifica cichlidelor insa de obicei doar in perioada de reproducere.
Inmultire: inmultirea este foarte dificila darn u imposibila, au fost inmultiti in captivitate fara a creste puii in mod artificial. Este necesara o apa foarte acida si moale pentru a-i inmulti. Cresterea unui grup de sase indivizi ofera mari sanse de a se forma o pereche depunatoare. Dupa alegerea perechii poate incepe depunerea. Daca parintii mananca ponta, puii vor trebui crescuti in mod artificial intr-un acvariu mai mic.
Ingrijire: Este necesar un acvariu bine plantat, cu plante plutitoare si plante cu frunze late care sa atenueze din intensitatea luminii. Pot fi adaugate radacini si crengi, mopan. Au nevoie de un substrat fin, fie nisip, fie pietris fin pentru ca ar putea sapa. Aveti grija ca apa sa nu aiba curenti puternici deoarece acestor pesti le place apa lenta.
Hranire: Cum majoritatea sunt capturati din libertate, hranirea poate fi problematica. In principiu mananca hrana vie dar se poate intampla sa o refuze chiar si pe aceasta. Este probabil ca acestia sa prefere hrana regurgitata de alti pesti, precum Discus. Dupa ce pestii s-au acomodat si mananca hrana vie, pot fi intarcati si pot trece pe hrana congelata daca se amesteca cea vie cu cea congelata. Cei inmultiti in acvariu pot accepta orice mancare, inclusiv fulgi.
Comentarii: este un peste calm, care se deplaseaza cu miscari ample si maiestuoase. Pe cit posibil trebuie evitate miscarile bruste in fata geamului frontal in timpul hranirii. Daca hrana este data in mod regulat, scalarii se vor obisnui cu prezenta noastra, venind cu aripioarele larg desfacute la “festin”, vor fi mai putin tematori, ajungind sa ia minacarea chiar din palma.