Gangetic Scissortail Rasbora / Rasbora rasbora
- Dificultate: Moderata
- Acvariu minim: 94.6 Litri
- Dimensiune: 10-13 cm
- Apa: Dulce
- pH: 6.0 - 7.0
- Temperatura: 20 -26 °C
- Duritate: 8-10 °d
- Raport sexe: 1:3 M:F
- Raspandire: Neobisnuit
- Dieta: Carnivor, hrana vie, granule, fulgi
- Durata de viata: 5-8 ani
- Habitat: Asia
- Familie: Cyprinidae
Dimorfism sexual: Femelele adulte sunt mai plinute si mai mari decat masculii.
Inmultire: Nu se stie cu siguranta daca a fost inmultit in acvarii insa cu sigutanra este posibil. Acestia se inmultesc intr-o maniera tipica Cyprinidelor. Se aleg cativa adulti si se introduc intr-un acvariu de reproducere. Acvariul trebuie sa aiba plante cu frunze fine sau moss pe fund, sa fie foarte slab iluminat si sa nu aiba coloana de apa mai mare de 15 cm. Adultii vor fi hraniti cu hrana vie inainte de a fi introduci in acvariul de depunere. Dupa ce au depus icrele, acestia se separa si se reintroduc in acvariul comunitar. Icrele vor ecloza in 18-48 ore iar dupa alte 24-48 ore puii vor inota liber, acum pot fi hraniti cu infuzorii, apoi cu nalupi de Artemia.
Ingrijire: Nu sunt foarte pretentiosi la cerintele acvariului insa vor arata superb intr-un acvariu cu substrat fin, nisipos, inchis la culoare, bine plantat pe laterale si pe partea din spate, lasand loc in mijloc pentru a inota si cu crengi sau radacini submerse. Pot fi adaugate in apa si frunze uscate, pentru a spori aspectul natural al acvariului si pentru ca apa sa capete o usoara culoare ruginie. Plantele de suprafata vor crea zone umbrite in acvariu si pestii se vor simti mai in siguranta.
Hranire: POt fi hraniti cu granule sau fulgi insa daca sunt hraniti zilnic cu hrana vie precum Daphnia, Artemia sau larve de Chironomidae acestia vor fi colorati mai intens.
Comentarii: sunt pesti pasnici si pot fi tinuti in acvarii comunitare, pentru un aspect inedit al acvariului se poate reproduce habitatul lor natural si pot fi tinuti impreuna cu speciile: Rasbora cephalotaenia, R. einthovenii, R. dusonensis, R. paucisqualis, Brevibora dorsiocellata, Trigonopoma pauciperforatum, T. gracile, Puntius johorensis, P. partipentazona, Sphaerichthys osphromenoides, Vaillantella maassi.