Snakeskin Gourami / Trichogaster pectoralis

 • Dificultate: Moderata
 • Acvariu minim: 113.6 Litri
 • Dimensiune: 15-30 cm
 • Apa: Dulce
 • pH: 6.0 - 8.3
 • Temperatura: 23 -28 °C
 • Duritate: 2-8 °d
 • Raport sexe: 1:2 M:F
 • Raspandire: Neobisnuit
 • Dieta: Carnivor, hrana vie, granule, fulgi
 • Durata de viata: 5-8 ani
 • Habitat: Asia
 • Familie: Osphronemidae

Dismorfism sexual: Masculul are inotatoare dorsala mai mare si ascutita si are inotatoarele pectorale de o nuanta rosu-portocalie.

Inmultire: Pregatim un bazin de reproducere cu o capacitate de aproximativ 70 litri în care introducem plante plutitoare si câteva plante submerse ancorate în colturi. Coloana de apa din bazinul de reproducere va fi de 20-30 cm înaltime pentru ca masculul sa nu oboseasca ridicând icrele cazute din cuib pe fundul apei.
Masculul începe sa construiasca un cuib de spuma la suprafata apei în zona plantelor plutitoare si va alerga femela în încercarea de a o determina sa vina sub cuib pentru depunerea icrelor. In cele din urma, cei doi ajung împreuna sub cuib si începe depunerea icrelor. Masculul “îmbratiseaza” femela luând forma unei potcoave si se încolaceste perpendicular pe axul longitudinal al femelei. In aceasta pozitie masculul “stoarce” abdomenul femelei, ajutând-o sa expulzeze icrele pe care le fecundeaza imediat si le fixeaza apoi în cuib.
Dupa depunere, femela se scoate din bazin deoarece masculul, în grija sa pentru cuib, o îndeparteaza permanent într-o maniera violenta.
Dupa aparitia puilor, 36-48 ore, masculul continua sa-i îngrijeasca ridicându-i în cuib pe cei cazuti pe fundul bazinului. Când puii încep sa înoate liber, putem scoate si masculul din bazinul de reproducere. In acest moment este necesara oxigenarea apei cu ajutorul unei pietre pulverizatoare racordata la o pompa de aer.  Puii se hranesc la început cu microorganismele formate în jurul plantelor din bazin, la care adaugam infuzorii sau galbenus de ou fiert tare, în cantitati foarte mici, pentru a evita tulburarea si alterarea apei. Dupa 6-7 zile putem sa le administram hrana mai mare în granulatie, cum sunt microviermii sau nauplii de Artemia Salina. De asemenea exista în comertul specializat diferite tipuri de hrana pentru puii eclozati din icre.

Ingrijire: este un peste cu cerinte mici fata de conditiile oferite în acvariu, putând fi gazduit în bazine de dimensiuni medii (aprox. 100 litri), cu substrat de culoare închisa si plante care îi vor pune în valoare coloritul. Iluminarea trebuie sa fie puternica, având si zone umbrite de plantele plutitoare. Acvariul trebuie acoperit, pentru a împiedica pestele sa sara în afara lui.

Hranire: Nu ridica probleme deosebite, pestele acceptând o varietate foarte mare de hrana, preferând însa hrana de origine animala: purici de balta (Daphnia Pulex) vii, congelati sau uscati; tubi (Tubifex Rivularum) vii sau congelati; artemia (Artemia Salina) vii sau congelati; larve de chironomus (Chironomus) vii sau congelati; hrana uscata (fulgi, pelete, mixturi, etc.). Se poate administra si carne de vita sub forma de rasatura (cu un cutit foarte bine ascutit se rade carnea perpendicular pe fibra), sau tocatura din ficat si inima de vita/pasare. Aportul de proteine va avea ca rezultat dezvoltarea mult mai armonioasa a pestilor, cât si o reproducere calitativa si cantitativa mai buna.

Comentarii:  Caracteristic pestilor din aceasta familie este organul numit “labirint”, care este un organ respirator auxiliar. Dezvoltarea acestui organ a fost necesara, pentru ca, branhiile, aparatul respirator comun tuturor pestilor, nu sunt suficiente în apele mâloase, lipsite de oxigen, în care traiesc acesti pesti. Astfel anabantidaele, ies la suprafata apei si respira aer atmosferic, în momentul în care oxige nul dizolvat în apa este în cantitati insuficiente. Ca urmare, acesti pesti pot fi crescuti în acvarii lipsite de oxigenarea suplimentara realizata cu ajutorul pompelor de aer.