Brichardi Cichlid / Tropheus brichardi
- Dificultate: Moderata
- Acvariu minim: 246.1 Litri
- Dimensiune: 9-10 cm
- Apa: Dulce
- pH: 7.0 - 9.0
- Temperatura: 24 -26 °C
- Duritate: 10-15 °d
- Raport sexe: 1:2 M:F
- Raspandire: Neobisnuit
- Dieta: Omnivor, hrana vie, granule, fulgi
- Durata de viata: 3-6 ani
- Habitat: Lacul Tanganyika, Africa
- Familie: Cichlidae
Dimorfisn sexual: sunt dificil de sexat, daca se poate observa papila genitala, a masculului este ascutita iar a femelei este rotunjita.
Inmultire: Ca alti membri ai genului, Tropheus brichardi este un maternal mouth-breeder, care produce un număr destul de redus de icre (de obicei 6-20). În compensatie, ouale sunt în forma de para sunt printre cele mai mari în familie (7 mm în diametru lor cea mai lunga), dand nastere la pui destul de mari si bine dezvoltati. Perioada de incubatie este, în principiu trei saptamani, dar de multe ori continua cateva saptamani mai mult (până la 10), in care tinerii sunt eliberati din timp în timp de catre mama in zonele protejate si se pot hrani in gura mamei lor. Masculii nu iau parte la nici o ingrijire parinteasca si goneste de obicei femela departe imediat dupa depunerea icrelor, dar în acvariu, el poate tolera o in imprejurimile imediate ale teritoriului sau.
Ingrijire: nu difera semnificativ de la congeneri in cerintele de întretinere în acvariu, cu exceptia faptului ca pare a fi printre speciile cele mai teritoriale. In acvariu, masculii din toate speciile Tropheus tind sa-si apere teritoriul, in timp ce ierarhiile liniare sunt gasite doar în caz de mici acvarii supra-aglomerate. In scopul de a observa comportamentul lor natural in acvariu, Tropheus trebuie sa fie tinuti in grupuri mici de mai multi masculi si femele într-un acvariu mare (cel putin 500 de litri, dar de preferinta, 1000 litri sau mai mult), impreuna cu alte tropheines, cum ar fi Petrochromis sau Simochromis. In acvarii mai mici, tendintele lor duc de obicei la eradicarea tuturor subordonatilor masculi ÅŸi femele omorândui, cu excepÅ£ia cazului in care acvariul este deosebit de aglomerat. În unele cazuri, atunci cand sexele se potrivesc bine impreuna, ei pot fi pastrati ca o singură pereche, o situaÅ£ie care poate dura mai multe luni sau ani, dar masculul poate ucide în cele din urma partenerul sau.
Apa din acvariu trebuie să fie puternic filtrata, dura si alcalina.
Hranire: alge de stanca (aufwuchs). Gura cu falci drepte paralele este identica cu cele ale altor membri din acest gen, cu exceptia Tropheus duboisi . Această specie poate prospera în zonele mai bogate în sedimente. Acestor pesti trebuie sa li se acorde in principal alimente bogate in Spirulina deoarece acestia sunt predispusi la boli intestinale.
Comentarii: tind sa ciuguleasca inotatoarele colegilor din acvariu.