Amplasarea acvariului

Frumusetea unui acvariu poate fi impartasita doar daca este, pe langa altele si amplasat cum trebuie si unde trebuie, astfel acvariul trebuie sa fie plasat la vedere, la o inaltime apropiata de inaltimea ochilor in asa fel incat sa nu trebuiasca sa te apleci sau sa te ridici pe varfuri pentru a il admira. Locatia sa este de asemenea foarte importanta si de aceea amintim cele mai intalnite locuri de amplasare a unui acvariu.

1. Acvariul central- este amplasat in mijlocul unei incaperi spatioase, este de obicei rotund dar nu este o regula, forma sa depinzand si de cea a incaperii si poate fi admirat din orice unghi al camerei in cauza. Acest tip de acvariu este folosit adesea in spatii comerciale vaste sau in scopuri educationale.

2. Acvariul incastrat, se foloseste in principal de persoane pasionate de acvaristica ce vor ca locuinta lor sa fie infrumusetata de un asemenea acvariu. Acvariul poate fi incastrat in peretii camerei, in mobilier in asa fel incat sa se poata observa numai ce este de admirat, celelalte, precum filtrele, incalzitorul, cablurile si restul aparaturii necesare ramanand ascunse in perete sau mobilier.

In acest caz, locul trebuie sa indeplineasca o serie de conditii pentru a permite incastrarea unui acvariu, el trebuie sa fie mai mare decat acvariul in sine pentru a se putea instala filtrul, sistelul de iluminare, sa existe o priza in apropiere, sa nu fie in bataia directa a soarelui deoarece razele solare incurajeaza dezvoltarea algelor, suportul acvariului nu trebuie sa fie mai mic decat acesta deoarece, in caz contrar, fundul acvariului poate ceda, iar pentru a proteja fundul acvariului de micile denivelari, granule de nisip sau alte ce ar putea ameninta acvariul dup ace acesta este umplut, el se poate aseza pe un strat de polistiren, isopren, cauciuc.etc. Foare important pentru acvariile incastrate sunt spatiile dintre acestea si partea superioara libera, care trebuie sa permita accesul usor pentru prinderea pestilor sau pentru curatarea bazinului.

Acvariul incastrat poate fi mai mic sau mai mare astfel ca el poate fi o parte a unei piese de mobilier sau poate consta in peretele despartitor dintre doua camere diferite (Foto).

In cazul in care acvariile vor reprezenta peretii despartitori, acestea trebuiesc realizate in asa fel incat sa se mascheze toata aparatura, tubulatura si toate instalatiile si chiar si linia de suprafata a apei pentru a avea un mai mare success din punct de vedere estetic.

Inportant este ca inainte de inceperea constructiei acvariului sa va asigurati ca podeaua poate sustine o asemenea greutate, ca peretele ce va fi inlocuit nu contine elemente vitale precum grinzi, stalpi de sustinere sau cabluri electrice, de aceea cel mai bine pentru astfel de acvarii este sa consultati un specialist in domeniu.

Pentru ca amplasarea acvariului sa fie corecta, trebuie gasit un loc cat mai indepartat de ferestre, deoarece intr-un colt mai intunecat al camerei, acvariul se evidentiaza mult mai bine din punct de vedere optic.

          Indiferent de tipul de acvariu utilizat si de amplasarea lui este recomanadabil ca acesta sa fie acoperit cu capac tot din sticla, avand in vedere urtmatoarele considerente: prezenta capacului limiteaza mult evaporarea, impiedica unele specii sa sara afara, limiteaza patrunderea ce corpuri straine sau chiar a prafului, impiedica accesul unor specii de animale care ar putea cadea sau patrunde pentru a fura pesti, evita degradarea mobilierului amplasat in partea de sus a mobilierului prin umezeala, impiedica ca apa sa ajunga pe corpurile de iluminat etc. In acest sens capacul poate fi din una sau doua bucati care vor fi curatate periodic, iar pentru buna manipulate vor avea pe partea inferioara bucati de sticla (tacheti) sub forma unor picioruse care sa se poata mai usor manevra, iar la nivelul locurilor de imbinare al peretilor, in partea superioara, se vor taia portiuni mici de sticla in forma triunghiulara sau dreptunghiulara, pentru a permite trecerea cablurilor si tevilor fara a fi presate.

 

Ecolog Stelian Stanescu, comunitatea Acvarii de vis