Macrodactyla doreensis
Macrodactyla doreensis (Anemona spirala) este o specie de anemona intalnita in Oceanul Indian, Oceanul Pacific, in Sudul Japoniei, Filipine, Noua Guinee si in Estul Indoneziei gasite in paturi de iarba de mare si pe recife stancoase, dar cel mai frecvent sunt intalnite in ape de mica adancime, aproximativ 4 - 5 m adancime ingropate in substrat nisipos.
Exista un numar de denumiri comune pentru aceasta anemona, acestea includ: Corkscrew Anemone ( Anemona tirbuson), Long Tentacle Anemone ( Anemona spirala), Sand Anemone, Red Base Anemone, Snaky Sea Anemone. Genul Macrodactyla este un membru al familiei Actiniidae.
Culoarea acestei anemone variaza, cele mai intalnite fiind maro, verde, dar pot exista si specimene violet, acestea fiind mai rar . Coloana este de obicei rosu sau portocaliu , adesea cu pete albe pe ea. O caracteristica pentru aceste anemone sunt tentaculele lungi si putin conice care ating 15 – 18 cm in lungime. Ele sunt mai distantate mai mult in afara fata de alte anemone similare (Hetreactis crispa). Tentaculele pot avea, de asemenea, forma de tirbuson, sau un model striat pe ele. Diametrul discului este de obicei 20 - 25 cm, desi in mediul ei natural poate ajunge la 48 cm. Gura este situata in centrul discului si are forma de fanta.Ea este folosita, de asemenea, ca anus pentru expluzarea deseurilor.
Se afla intr-o relatie de simbioza cu urmatoarele tipuri de pesti clovn: Amphirion clarkii, Amphirion percula, Amphirion perideraion, Amphirion polymnus, Amphirion chrysogaster si Premnas biaculeatus.
Macrodactyla doreensis reprezinta una dintre cele mai simple specii de anemone care se pot acomoda foarte usor in captivitate, avand in vedere ca se gaseste cel mai frecvent pe substrat nisipos acest lucru nu o impiedica sa se adapteze intr-un acvariu de tip recif atata timp cat isi poate ingropa piciorul in nisip.
Pentru intretinerea unui acvariu de tip recif cu o specie de Macrodactyla doreensis capacitatea minima a acvariului sa fie de 380 litri. De asemenea, substratul de nisip trebuie sa aiba o grosime generoasa de circa 5 - 7 cm deoarece aceasta se ingroapa in substrat, plus existenta unor pietre vii este agreata de aceasta. Este recomandat sa aveti o temeperatura a apei cuprinsa intre 22 – 26 º C, pH-ul intre 8.1 – 8.4, iar duritate apei de 8 - 18*d. Schimburile de apa de 10% o data la 2 saptamani sau 20% o data la luna sunt tipice.
Aceasta anemona are nevoie de o lumina de intensitate puternica, de preferat, utilizarea de halogenuri metalice ar fi indicat, iar curenti de apa trebuie sa fie moderati in acvariu.
Inainte de a introduce Macrodactyla doreensis in acvariu propriu zis trebuie sa o introduceti timp de 20 – 30 de minute in apa curata cu sare. Acest lucru va permite sa o curete de mucoase constituite in timpul transportului, astfel incat aceste substante chimice si toxice sa nu fie introduse in acvariu .
Punerea unei anemone spirala intr-un acvariu nou format va duce la disparitia acesteia mai repede, acesta trebuie sa fie stabilit de cel putin 1 an de zile inante de a adauga Macrodactyla doreensis in el.
Aclimatizarea anemonei spirala in acvariu ar trebui sa fie lenta si parametrii apei masurati, astfel incat aceasta sa nu sufere schimbari bruste.
Inainte de a achizitiona o anemona asigurati-va ca are o culoare buna, gura nu este deschisa, picioare si tentaculele sunt lipicioase la atingere.
Ele folosesc celulele veninoase care contin nematocyste aflate in tentaculele acestora de a intepa sau urzica orice animal care vine in contact cu ea, totoadata acest lucru reprezinta o „arma” impotriva posibilelor atacuri sau amenintari la adresa lor.
Aceasta poate intepa sau urzica tot ce vine in contact cu ea. De aceea, se recomanda purtarea de manusi de plastic atunci cand intrati in contact cu ea deoarece va poate provoca reactii alergice.
Primeste cea mai mare parte din hrana cu ajutorul zooxanthellae, o alga fototsintetica celulara care este gazduita de corpul acesteia. De asemenea, se poate hrani si cu bucati mici de peste, crustacee, scoici, midii, creveti o data la cateva zile.
Se reproduce atat asexuat cat si sexuat insa cel mai adesea, aceasta este reprodusa prin taiere, deoarece ea se va regenera, rezultand doua exemplare identice.
Macrodactyla doreensis este o specie destul de cunoscuta si remarcabila de catre acvaristi prin frumusetea si simplitatea ei, deoarece ofera acvariului un peisaj frumos si placut daca stiti cum sa aveti grija de ea.