Cerianthus membranaceus

Cerianthus membranaceus a fost descrisa prima data de care Spallanzoni, in 1784, facand parte din genul Cerianthusp., membru al familiei Cerianthidae, aceasta este cunoscuta si sub numele de Anemona Tub, Anemona Cerianthus, Marea Anemona Tub, este o anemone aparte datorita tubului pe care aceasta il dezvolta prin eliberarea unui tip special de celule nematocyste numite ptychacy, din care rezulta structura fibroasa care o protejaja de atacul celorlalte vietuitoare marine, la inceput sa crezut ca tubul se formeaza prin eliberarea unui mucus care apoi este acoperit cu nisip dand un aspect rigid.
Anemona Tub este o anemone plina de culoare, aceasta variaza de la maro, galben, roz, verde, portocaliu, albastru, violet chiar si florescent.Este prezenta in apele calme ale Oceanului Pacific, Oceanului Indian si Marea Nordului, se gaseste in locurile cu luminozitate scazuta, la o adancime de la mai multi zeci de centimetri pana la peste 40 de metri adancime, ingropate in nisip, pietris sau noroi si poate creste pana la o inaltime de 12 cm.
Spre deosebire de alte anemone ,Anemona Tubare 2 seturi diferite de tentacule pe discul lor oral, setul exterior de tentacule ajuta la captivarea prazi , iar cel de-al 2 set de tentacule sunt folosite pentru a manipula hrana.
Poate avea tentacule bioliminiscente, aceastea avand rolul de a le proteja de pesti. Tentaculele sunt non-retractabile ,dar in cazul in care acestea sunt perturbate se poate retrage in tub. Atunci cand Anemona Tub este instalata in acvariu poate sa treaca ceva zile pana cand aceasa sa se “deschida„ in noul sau mediu. Discul oral are in jur de 100- 150 de tentacule de diferite marimi, cea au 2 intrebuintari, unul de capturare a hranei iar celalalt de expulzarea a deseurilor.
In acvariu aceasta nu este pretentioasa si are nevoie de o iluminare redusa,filtrarea trebuie sa fie moderata si o temperature de 22º - 28ºC, cu o miscare a apei moderata, dar au nevoie de un acvariu de dimensiuni mari avand in vedere ca ele pot ajunge la un diametru de 20 cm, tentaculele pot ajunge la 30 cm sau mai mult.
Este de preferat sa se fac schimbari de apa de 20% pe luna si sa se monitorizeze calitatea apei si sa se tina sub control cantitatea de ammoniac, nitriti si nitrati , sunt sugerate adausurile de iod si oligoelemente.
Se recomanda un substrat de nisip foarte adanc, cu o profunzime suficenta pentru ca aceasta se sa adapteze usor noului sau mediu.
Anemona Tub se hraneste prin fotosinteza,cu ajutorul algelor zooxanthellae, deasemanea  este si carnivore si poate fi hranita cu bucati marunte de peste  sau creveti in stare congelata sau proaspata, hranirea se va face cu bucati marunte , deoarece bucatile mari pot deteriora tentaculele delicate ale acesteia.
Comportamentul acesteia este unul semi-agresiv si nu este recomandat ca aceasta sa fie in apropierea coralilor, deoarece pot produce moartea acestora , nu este compatibila cu alte specii de anemone, dar pot trai in acvariu cu crabi, creveti, corali, spre deosebire de alte anemone nu au o relatie de simbioza cu pestele arlechin.
Anemona tub se reproduce doar sexuat, spre deosebire de alte anemone, aceasta nu se reproduce prin mijloace asexuate, cum ar fi fuziunea si sunt hermafrodite, si anume fiecare exemplar se dezvolta atat de sex masculun cat si de sex feminine, diferentierea, se face prin observare dimensiuni ei: cand exemplarul are o dimensiune mica este de sex masculuin, dupa ce trece la o dimensiune mai mare, aceasta se transforma in sex feminine.
Acesta poate reproduce atat ovulul cat si spermatozoizii, insa nu le poate produce in acelasi timp astfel incat este nevoie de 2 exemplare pentru producerea uni zigot.
In salbaticie reproducera are loc din luna ianuarie pana in iulie, fertilizarea are loc in coloana de apa, larvele traiesc in plancton destul de mult timp, iar apoi se stabilesc pe stratul nisipos si incep dezvoltarea tubului.Nu exista informatii privind reproducerea in captivitatea a acestei anemone