Coralii moi

    Ce sunt coralii moi?

Coralii moi sunt o categorie aparte de corali, apartinand Ordinului Alcyonacea, ce nu secreta schelet calcaros. Coralii moi prezinta doar o mici componente de carbonat de calciu, numite spicule ce ofera coralilor o oarecare stabilitate. Spiculele pot fi atat unite cat si dispersate, acestea au rolul de a intari si proteja polipul. Spre deosebire de coralii duri, acestia pot supravietui in ape bogate in substante organice, unde lumina patrunde mai greu, folosind ca principala sursa de hrana, energia rezultata din simbioza cu  Zooxanthellae.
Datorita corpului carnos, a faptului ca traiesc in colonii, datorita usurintei intretinerii si datorita culorilor, coralii moi sunt cei mai des intalniti corali din acvaristica marina.
Fiecare polip de coral prezinta mai multe tentacule pe suprafata carora se gasesc numeroase celule urzicatoare, numite nematociste, acestea sunt folosite pentru a captura prada sau pentru aparare sau in lupta pentru spatiu. Fie care polip are o cavitate centrala, pe aici este introdusa hrana cu ajutorul tentaculelor, dar tot pe aici sunt si expulzate resturile metalobilce cale polipului.
Desi coralii moi par lipsiti de aparare in fata predatorilor, nu este deloc asa, spiculele pot descuraja unii pesti actionand ca spinii unor trandafiri iar toxinele pe care acestia le contin  cu siguranta ii vor apara, deoarece ofera pestilor un gust oribil sau chiar ii pot omori.
   
    Cum se hranesc?

Spre deosebire de coralii duri, acestia pot supravietui in ape bogate in substante organice, unde lumina patrunde mai greu, folosind ca principala sursa de hrana, energia rezultata din simbioza cu Zooxanthellae. O alta sursa de hrana o reprezinta pentru corali particulele de substante organice si fito sau zooplankton capturate din masa apei cu ajutorul tentaculelor, majoritatea speciilor se hranesc activ in timpul zilei. Speciile ce contin Zooxanthellae au o culoare maronie iar cele ce nu contin prezinta o  culoare mai deschisa, putandu-se observa spiculele de culoare alba.
    Hrana in acvariu
In acvariu, ca si in natura coralii se hranesc atat cu ceea ce pot prinde din masa apei dar si fotosinteza realizata de Zooxanthellae contribuie la nutritia coralului. Pe langa aceste surse de hrana, este necesar ca coralilor sa li se administreze suplimentar calciu, iod si alte oligoelemente. Oligoelementele sau microelementele sunt acele elemente chimice ce sunt necesare dezvoltarii normale a organismelor, dar care se gasesc in cantitati foarte mici, pe langa cele amintite, printre oligoelemente se numara zincul, manganul, cuprul, siliciul si bromul.

    Cum se inmultesc?

Coralii se inmultesc atat sexuat cat si asexuat. Modalitatea sexuata reprezinta acea modalitate in care are loc fecundarea celulei si diviziunea, rezultand in final blastula.
 Reproducere sexuala
Reproducerea sexuata la corali are prin eliberarea gametilor in masa apei, acest lucru se intampla, in cele mai multe din cazuri, simultan, indiferent de specie pentru a creste sansele ca gametii sa se intalneasca in masa apei si pentru a reduce pierderile rezultate consumului de plancton. Dupa fecundare, larva de coral denumita planula inoata aproape de suprafata, in lumina, unde creste. Dupa cateva zile larva se va stabili pe o suprafata dura, precum o stanca golasa unde va devein polip si va pune astfel bazele unei noi colonii.
    Reproducerea asexuata
Reproducerea asexuata se poate realize prin inmugurure sau prin diviziune. Inmugurirea se manifesta prin dezvoltarea unui nou individ tanar pe un adult, individual tanar, denumit mugure se va separa cu timpul de adult, rezultand doi indivizi diferiti, dar identici din punct de vedere genetic.
Diviziunea poate fi atat longitudinala cat si transversala, aceasta are loc atunci cand o partea a coralului se ingusteaza apoi se separa rezultand doi polipi incompleti, acestia ivi sor regenera partile lipsa, de asemenea rezultand diu indivizi difertiti dar identici din punct de vedere genetic.
In acvarii, coralii moi se pot inmulti atat asexuat cat si sexuat, mai multe specii eliberand gametii simultan.


    Ce conditii trtebuie sa indeplineasca acvariul cu corali moi?
Pentru ca coralii moi sa poata supravietui si sa prospere intr-un acvariu acesta trebuie sa fie, in primul rand ciclat corespunzator, sa aiba o temperatura cuprinsa intre 22 si 25 ºC, salinitatea sa fie intre 1020-1025 ppm iar pH-ul cuprins intre 8.1 si 8.4.
Fiecare specie de coral prezinta cerinte aparte, astfel daca se urmareste cresterea mai multor tipuri de coral in acvariu trebuie sa se asigure conditii prienlice pentru toate. Apa acvariului trebuie sa fie limpede si astfel este nevoie de un sistem de filtrare bine pus la punct si de un skimmer.
Curentii de apa sunt un alt aspect important pentru corali deoarece acesta transporta hrana catre corali, asigura o apa oxigenata si inlatura produsele metabolice ale acestora. Unii corali prefera curentii slabi iar altii curentii mai puternici, asa ca se recomanda atentie la stabilirea curentilor acvariului si a amplasarii coralilor. La amplasarea coralilor se va mai tine cont de spatiul necesar acestuia, de lungimea tentaculelor si de dimensiunile la care poate ajunge, acest lucru este necesar deoarece specii diferite de corali concureaza, lupta  pentru spatiu iar tentaculele otravitoare sunt armele cu care isi asigura victoria.
Nu in ultimul rand iluminarea este un factor essential in dezvoltarea coralilor, in functie de specie, acestia pot prefera alumina intensa sau mai putin intensa.

    Specii de corali moi recomandate pentru incepatori

1. Coralii Discosoma
Este un coral ideal pentru incepatori deoarece nu este la fel de strict in ceea ce priveste parametrii ca alte specii. Prefera lumina indirecta si curentii slabi de apa, astfel acestia se vor plasa in partile inferioare ale acvariului. Pot ajunge pana la cinci centimetri in diametru si traiesc in colonii de pana la cateva sute de indivizi.

2. Coralii Zoanthus
Spre deosebire de coralii precedenti, acestia prefera lumina intensa, insa vor supravietui si cu o iluminare moderata daca este strict necesar. Curentii de apa puternici sunt bineveniti dar pot avea parte si de unele turbulente create de pompa de valuri pentru a inlatura detritusul de pe acestia. Sunt corali ce cresc repede, in special daca sunt hraniti corespunzator.

3. Coralii Anthelia
Prefera lumina intense si curentii puternici, se aseamana cu speciile de Xenia insa acestia se intretin mai usor. Necesita oligoelemente in apa pentru o dezvoltare rapida, daca toate aceste conditii sunt indeplinite, coralii se vor inmulti rapid ajungand sa colonizeze majoritatea stancilor din acvariu.

4. Coralii Sarcophyton
Sunt corali ce pot fi tinuti pe fundul acvariului deoarece prefera curentii slabi si lumina moderata. Prezinta variatii coloristice destul de mari, fiind atat galbeni cat si maro si toate nuantele intermediare. Se inmultesc foarte simplu prin desprinderea unuia sau a mai multor indivizi si plasarea lor in alt loc. Colonia poate creste desul de mult, atingand chiar si un metru in diametru.

 5. Coralii Xenia
Desi nu sunt dificil de intretinut, necesita ca mult alti corali putina atentie. Acestia necesita lumina intensa si curenti puternici de apa, de preferat curent pulsatori. Sunt necesare administrari suplimentare de iod si alte oligoelemente. In conditii optime acest coral se va extinde rapid, putand chiar inlocui alti corali si preluand practice acvariul.

6. Coralii Nemphita
Sunt corali foarte usor de intretinut, prefera lumina puternica, ideal indirecta si un curent moderat, in aceasta idee pot fi plasati la jumatatea acvariului. Se cunoaste faptul ca, o data ce acvariul indeplineste conditiile sale prielnice acesta se va inmulti rapid. Este bine sa se evite plasarea altor corali in umbra acestora.

7. Coralii Ricordea
Prezinta o mare variabilitate coloristica, acestia necesita lumina moderata si curenti slabi de apa. Acestia pot fi hraniti si cu hrana mai consistenta, precum mysis sau Artemia pentru a grabi cresterea. Pot fi amplasati la jumatatea acvariului. Este bine sa se adauge in apa atat magneziu cat si iod.

8. Coralii Parazoanthus
Sunt foarte usor de intretinut insa acestia nu trebuiesc tinuti in acvariu cu coralii duri. Idear este ca acestor corali sa li se asigure o iluminare puternica si curenti moderati de apa, hranirea se poate face si cu cyclopi sau Artemia pentru a se grabi dezvoltarea acestora.



                                                                                                                                           Ecolog Stelian Valentin Stanescu,

                                                                                                                                                   Comunitatea Acvarii de vis