Entacmaea quadricolor
Entacmaea quadricolor (Bubble Tip Anemone) este cunoscuta sub numele de anemona cu bule sau anemona bec si este o specie compatibila pentru acvariile de recif, aceasta provine din Oceanul Pacific, Oceanul Indian, dar si din Marea Rosie unde traiesc fixate pe piatra vie de sau pe substrat nisipos. Face parte din familia Actiniidae care este familia cu cele mai multe specii de anemone.
Entacmaea quadricolor este singura anemona din cadrul acestei familii care se afla intr-o relatie de simbioza cu pestii, in special cu pestii din genul Amphiprion sp.Anemona nu poate urzica pestii din genul Amphiprion sp. datorita unui strat gros de mucus pe care pestii il secreta, astfel anemone confundandu-i cu obiecte statice precum scoici sau bucati de coral aduse de valuri.
În salbaticie, Bubble Tip Anemones se gaseste atat la adancime mica cat si la adancime mare, exemplarele mari, sunt gasite in apele mai adanci, unde conditiile de lumina sunt slab prezente, acestea adesea sunt solitare, pe cand specinemele mai mici sunt grupate in colonii si pot fi gasite mai aproape de suprafata apei, in lumina puternica a razelor solare.
Aceasta poate fi gasita intr-o gama larga de culori de la maro la verde, rosu, portocaliu si mai rar in nuante de roz. Diametrul unei anemone este cuprins intre 12-30 cm lungime, tentaculele au 4-6 cm, ele pot avea varfuri cu bulb, dar nu intotdeauna. Tentaculele sunt acoperite de numeroase celule numite nematociste care pot afecta diverse nevertebrate sau corali aflati intr-un acvariu deoarece acestea au drept scop imobilizarea pradei, dar tentaculele ei constituie si un mecanism de aparare. Cel mai des intalnita culoare a piciorului anemonelor este maro deschis.
Aspectul acestor anemone poate varia foarte mult de la un individ la altul si in functie de conditiile de iluminare si apa. Acestea daca au o iluminare puternica pe tentaculele lor se vor dezvolta niste bulbi, iar cele care au tentaculele ca niste corzi, puternic alungite indica o iulminare slaba sau lipsa hranei in acel loc.
Entacmaea quadricolor adaposteste zooxanthellae (o alga microscopica) care se gaseste in tesuturile acesteia si se afla intr-o relatie de simbioza cu ea, aceasta producandu-i hrana prin intermediul fotosintezei. Se pot hrani si cu creveti, scoici, calamar, dar si alte tipuri de carne, ele trebuie sa fie taiate in bucati cat mai mici. O data sau de doua ori pe saptamana este recomandat sa fie hranite folosind o pensa, bucatile de hrana fiind asezate pe tentacule, cat mai aproape de orificiul bucal, se va hrani fiecare anemona in parte.
Un aspect important pentru Entacmaea quadricolor este capacitatea sa de a mentine o relatie de simbioza cu diverse tipuri de pesti clovn, cum ar fi: Amphiprion malanopaus, Amphiprion frenatus, Amphiprion chrysopterus, Amphiprion clarkii, Amphiprion ocellaris, Amphiprion percula, Premnas biaculeatus. Anemonele ofera adapost pentru pesti, iar acestia la randul lor ofera hrana pentru anemone. De aceea, daca puteti sa pastrati in acvariul dumneavoastra un peste clovn ar ajuta la aclimatizarea mai repede a acestora intr-un acvariu.
Anemona bec are nevoie de o lumina puternica pentru a supravietui, astfel puteti investi in sisteme de iluminat cu MH (metal-halide), becuri fluorescente sau cu LED-uri. Temperatura optima a apei pentru anemone este de 22-26 º C, pH-ul trebuie sa varieze intre 8.1 si 8.4, iar duritatea apei trebuie sa aibe o valoare cuprinsa intre 8 si 12. In ceea ce priveste calitatea apei, salinitatea ei trebuie sa fie undeva intre 1.023 – 1.025 SG si pentru pastrarea parametriilor apei intr-o stare cat mai buna se recomanda schimburi partiale de apa de 10 sau 15 % din volumul util de apa al acvariului.
Modificarile de apa ajuta la refacerea elementelor necesare, dar puteti, de asemenea, sa utilizati un supliment de iod. O alta prioritate sunt curenti de apa din acvariu, pentru Entacmaea quadricolor se recomanda un curent moderat insa nu prea puternic. Pentru mentinerea anemonei intr-o stare cat mai buna este recomandat sa folositi 2 pompe de valuri preferat cate una in fiecare colt al acvariului pentru a crea miscari oscilatorii in acvariul dumneavoastra . Tururile pompelor trebuie sa fie acoperite pentru a nu trage tentaculele anemonei. Capacitatea minima a acvariului trebuie sa fie de 200 litri, insa ca si in cazul altor nevertebrate nu volumul este important cat suprafta acvariului, de aceea este important ca aceste anemone care pot ajunge la dimensiuni considerabile sa fie introduse in acvarii cu o latime si o lungime suficient de mari pentru a ii permite dezvoltarea dar si dezvoltarea coralilor sau a altor anemone din acvariu.
Desi nu are o mobilitate ridicata,Entacmaea quadricolor se va muta in acvariu destul de des pana cand isi va gasi un loc potrvit pentru ea pentru a isi fixa piciorul, in alegerea locului, anemona va tine cont de iluminare si de curentii de apa dar si de sursa de hrana din acea portiune a acvariului. O data ce locul ideal a fost stabilit, aceasta se va muta rar, iar miscarea ei denota o schimbare a conditiilor amintite.
Este una dintre cele mai frumoase anemone prezente in comert si totodata cel mai usor de ingrijit pentru un acvariu de recif, nu este dificil de intretinut si se dezvolta destul de repede, dupa ce a fost aclimatizata, capacitatea sa de a convietui cu alte organisme precum creveti, pesti, corali sau melci o face una dintre cele mai des intalnite anemonde din acvaristica.
Se inmulteste asexuat si sexuat, insa cel mai adesea este reprodusa prin taiere, deoarece aceasta se va regenera, rezultand doua exemplare identice. Inmultirea asexuata se mai poate realiza prin cresterea unor indivizi la baza piciorului indivizilor adulti, acest proces denumindu-se inmugurire. Inmultirea sexuata este mai greu de realizat in acvariu datorita filtrarii si nu este unul dintre cele mai eficientr metode de a inmulti anemonele.
Desi nu necesita conditii speciale de viata, aceasta anemona, ca si multe alte organisme acvatice marine nu vor putea trai in acvariu, se recomanda astfel evitarea oscilatiilor principalilor parametri ai apei: temperatura, pH, duritate si salinitate.