Corydoras panda

    Corydoras panda, este o specie de Corydoras raspandita in Peru, mai ales in bazinul raului Ucayali. Numele de Panda provine de la dungile negre ce se gasesc pe cap si trec peste ochi insa acestia mai prezinta dungi negre si pe inotatoarea dorsala si pedunculul caudal. Aceste dungi negre sunt pe fondul roz spre portocaliu al corpului, este o specie destul de mica, ajungand la maturitate la doar 4,5 centimetri.

    Ca toate speciile de Corydoras, Panda este o specie foarte sociabila si trebuiesc tinuti in grupuri de cel putin sase exemplare. Asocierea mai multor exemplare nu numai ca ofera pestilor o mai mare incredere, siguranta si comfort dar cresc si sansele de a avea atat masculi cat si femele. Raportul ideal de sexe pentru Corydoras este de 2:3 M:F, deci daca doriti inmultirea acestora se recomanda sa aveti acest raport sau sa aveti un grup mai numeros de pesti. Un grup cu mai multi masculi are mai mare sanse de a depune icre decat unul cu mai putini sau chiar cu un singur mascul.

    Acvariul de reproducere pentru Corydoras panda nu trebuie sa fie mai mare de 50 de litri insa acesta trebuie sa fie plantat intens si in acest sens se poate folosi Java moss sau Echinodorus amazonicus. Acesti pesti sunt pesti timizi si necesita spatii in care sa se retraga in cazul in care se simt amenintati, deci in acvariu trebuie sa se regaseasca mai multe ascunzatori pentru acestia. Se pot folosi pe post de ascunzatori nuci de cocos gaurite, ghivece rasturnate, scorburi, adaposturi formate prin suprapunerea unor pietre si multe altele. Pentru a creste sansele ca puii sa supravietuiasca, este bine ca pe substrat sa se plaseze mai multe bile de sticla, acestea vor oferi puilor spatii mici in care sa se retraga in cazul in care sunt agresati de catre parinti.

    In acest acvariu, apa trebuie sa fie curata, substratul curat iar parametrii apei trebuie sa se incadreze in urmatoarele limite: pH 6-8, dH 10-12 iar temperatura intre 24-25°C. Aceste conditii sunt considerate conditiile de reproducere, desi ei suporta o variatie mai mare a parametrilor principali ai apei.

    Inainte de depunerea icrelor, pestii trebuiesc hraniti cu hrana din abundenta, cu hrana nutritiva precum Artemia, viermi, larve de Chironomus dar si cu granule sau fulgi de calitate. Schimbarile partiale de apa sunt de asemenea importante in aceasta perioada, ideal acestea trebuiesc realizate la patru zile, in proportie de 25% din volumul util de apa din acvariu. Aceste schimbari de apa sunt foarte importante atat pentru a simula sezonul ploios cat si pentru a preveni deteriorarea calitatii apei datorita hranei in exces.

    Daca sunt respectate cu strictete conditiile de mai sus, grupul de Corydoras panda ar trebui sa depuna, depunerea va incepe atunci cand masculii vor urmari femelele fertile si le vor da tarcoale. Icrele vor fi mici, in jur de 1,5 mm si pot fi lipite pe plante, sticla acvariului sau pe suport de depunere. Spre deosebire de alte specii de Corydoras, acestia nu vor depune foarte multe icre, uneori chiar sub 10. Numarul mic de icre este datorat faptului ca acestia depun in grupuri mari in libertate, astfel canitatea de icre devine apreciabila.

    In functie de preferintele fiecaruia, icrele pot fi separate de adulti sau tinute impreuna. Separarea puilor implica necesitatea folosirii albastrului de Metilen in apa pentru a preveni dezvoltarea fungilor. Dupa circa 4-5 zile icrele vor ecloza la o temperatura de 25°C. La acest moment puii au in jur de 6 mm si vor incerca sa se adaposteasca in diferite ascunzatori pana ce vor mai creste. Dupa cateva saptamani vor fi suficient de increzatori incat sa se aventureze si sa inoate liber prin acvariu. In aceasta perioada ei pot fi hraniti cu microviermi apoi cu nalupi de Artemia salina, pe masura ce cresc se pot hrani cu Artemia din ce in ce mai mare si apoi pot fi gradual obisnuiti cu hrana uscata. Hranirea nu este necesara in primele doua zile deoarece acestia isi vor lua necesarul caloric din sacul vitelin.

    Dupa doua saptamani, adica in momentul in care acestia se vor plimba linistiti prin acvariu se pot observa mici pete negre, ce aduc aminte de coloritul lor la maturitate. Dupa aproximativ doua luni, acestia vor avea in jur de doi centimetri si vor prezenta coloritul adultilor.

    Datorita faptului ca exista numeroase specii de Corydoras, acest tip de inmultire poate fi aplicat mai multor specii iar cu mici modificari, tuturor speciilor. Unele sunt mai usor de inmultit, depunand imediat ce apa a fost schimbata iar altele vor fi mai dificil de stimulat sa depuna icrele.