De la ce magazin de profil va aprovizionati?

    Sunt sigur ca cei mai multi dintre dumneavoastra ati trecut cel putin o data printr-un magazin dedicat animalelor de companie care v-a facut o impresie cel putin proasta. Din aceasta cauza am realizat acest articol, pentru a va ajuta sa realizati ce magazine sunt cu adevarat conduse si ingrijite de oameni pasionati si pentru a, sper eu, reduce cazurile in care sunt achizitionate din diverse magazine pesti, plante, nevertebrate bolnave, ce vor muri curand sau mai rau pot transmite diverse boli acvariului dumneavoastra si pentru a ridica astfel standardul.

    In primul rand, acvaristi fiind va veti uita mai intai la acvarii, acestea trebuie sa fie curate iar pestii sanatosi si voiosi. Daca acvariile nu sunt ingrijite denota faptul ca personalul magazinului este insuficient sau ca acestoa nu le pasa de starea animalelor. Pestii sanatosi ar trebui sa fie activi, sa reactioneze la dumneavoastra cand va apropiati de acvariu, sa reactioneze daca va apropiati mana de acvariu, fie venind in speranta ca vor fi hraniti, fie se vor ascunde. Pestii care respira greu, pot da semne ale unor paraziti sau pot semnala calitatea proasta a apei. Pestii sanatosi vor avea inotatoarele curate si erecte, daca intalniti pesti ce stau letargici prin colturile acvariilor, pesti cu puncte, pete, solzi lipsa, ar fi bine sa va gantiti de doua ori inainte de a cumpara din acel loc.

    Nu multe magazine de profil isi permit sa aiba unul-doua sau mai multe acvarii de carantina sau spital insa daca ajungeti intr-un magazin in care observati un acvariu cu semnul “Nu este destinat vanzarii” sau un mesaj similar, acesta ar putea fi o carantina ceea ce este un semn foarte bun. Incercati sa aflati de la personal despre carantina pestilor si despre garantia pe care o acorda in ceea ce priveste sanatatea pestilor. Incercati sa aflati cu ce sunt hraniti pestii marini, cu hrana congelata sau artificiala, la ce interval de timp este schimbata apa din acvariu si nu in ultimul rand observati vanzatorul cand prinde pestele. Daca acesta foloseste doua plase sau daca da semne ca este dificil de prins inseamna ca acesta este activ ceea ce inseamna ca este sanatos.

    Se poate intalni in literatura de specialitate o regula denumita “regula celor trei pesti morti”. Aceasta spune ca, este normal ca pestii sa moara in magazine insa acestia trebuiesc scosi din acvarii inainte de deschidere, daca sunt mai multi de trei pesti morti in acvariu poate fi un semn ca personalului de ingrijire nu le pasa de acest fapt. O daca ce un membru al personalului observa, singur sau ajutat, ca exista un peste mort in acvariu, acesta ar trebui sa il scoata imediat de acolo.

    Aerul unui magazin de animale de companie poate avea un miros ciudat insa acesta poate proveni de la hrana animalelor insa un magazin in care mirosul predominant este de urina sau de grajd, atunci acesta este un semna clar ca nu le pasa de imaginea lor. In general un magazin de animale de companie poate avea un miros neobisnuit in compartimentul reptilelor sau al mamiferelor mici, insa acest miros nu ar trebui sa fie deranjant.

    Atitudinea vanzatorului sau a personalului ingrijitor este foarte importanta. O echipa de oameni binevoitori, ce vor oferi cu placere informatii despre produsele si animalele lor denota faptul ca isi iubesc meseria, ca le pasa iar sansele ca lor sa le pese si de soarta animalelor din magazine este mare.

    Daca aveti experienta in domeniul acvaristicii, ati putea testa cunostintele personalului magazinului in mod subtil. Astfel va puteti face o idee despre nivelul lor de cunostinte sau mai mult, despre intentia lor. Sunt magazine, sau mai exact sunt oameni in magazine ale caror intentii sunt pur si simplu de a vinde, acestia ar spune orice pentru a isi vinde marfa. Incercati sa vedeti daca acestia va vor da un sfat sincer despre compatibilitatea pestilor de acasa cu cei pe care ii veti achizitiona. In ceea ce priveste unele simptome ale unor posibile boli, acestia vor incerca sa va dea tot felul de solutii, substante, medicamente si altele, daca la toate intrebarile dumneavoastra vanzatorul raspunde cu “trebuie sa luati asta….”, actionati cu bagare de seama.

    Incercati sa gasiti folosind Internetul cat mai multe magazine de profil din zona dumneavoastra si alocati-va o zi pentru a le vizita pe toate, astfel va veti face o imagine despre care ar fi cel mai bun magazin, in care pestii sunt sanatosi si vigurosi.

    Pretul animalelor poate diferi, insa de cele mai multe ori veti prefera sa achizitionati pesti mai scunpi avand garantia ca sunt sanatosi decat sa achizitionati la un pret mai mic, pesti bolnavi care ar putea sa va imbolnaveasca intreg acvariul.

    La vizitarea unui magazin de profil, trebuie sa tineti cont si de modul dumneavoastra de a va comporta in asa fel incat sa actionati civilizat. Nu retineti foarte mult timp personalul ingrijitor al magazinului, deoarece acestia se ocupa de bunastarea animalelor si de aranjarea produselor pe rafturi.
 
    Incercati sa nu bateti cu degetul in acvarii, este stresant pentru pesti si nu este politicos si incercati sa nu bombardati personalul cu tot felul de intrebari, in caz contrar puteti deveni o pacoste.