Racirea apei acvariului

    Exista persoane ce locuiesc in zone mai calduroase, in special cele din Dobrogea si Campia Romana, care pe timp de vara se confrunta cu problema temperaturii ridicate a apei acvariului. In aceste zone, fara a fi protejate in vreun fel, apa acvariului poate ajunge si la 30-32ºC fapt ce devine o problema daca avem, spre exemplu un acvartiu marin ce ar trebuie sa aiba o temperatura constanta de 25ºC. Acest articol va veni in sprijinul persoanelor ce se confrunta cu astfel de probleme, descriind cateva metode prin care temperatura apei se poate cobori.

    Temperatura prea mare este un factor periculos pentru un acvariu, desi pestii nu sunt neaparat deranjati de faptul ca apa este mai calda decat de obicei, ei sunt afectati de temperatura in mod indirect. Cu totii stim ca apa rece contine mai mult oxien dizolvat decat apa calda, acest lucru face ca, in special in cazul acvariilor suprapopulate sa existe un mare risc al decesului pestilor daca apa este prea calda. Mult mai vulnerabili in fata temperaturilor ridicate sunt pestii marini deoarece apa sarata contine mai putin oxigen dizolvat decat apa dulce in acelasi volum, deci aceeasi problema doar ca mai grava. Cresterea temperaturii apei, impreuna cu o cantitate ridicata de substante organice si cu o iluminare intensa va duce aproape sigur la o alta problema, dezvoltarea algelor in exces. Desi contribuie la bunastarea acvariului, algele in exces pot uce la scaderea cantitatii de oxigen dizolvat, agravand si mai mult problema apei calde.

    Problema temperaturii ridicate se agreveaza in cazul acvariilor suprapopulate, fie dulcicole, fie marine. In cazul acestora, oxigenul dizolvat din apa (acesta este cel necesar pestilor, nu cel din formula chimica a apei H2O, deoarece acela nu poate fi separat de hidrogen decat prin electroliza) poate ajunge mult mai repede la un nivel insuficient vietuitoarelor. Daca trebuie sa supuneti acvariul unor temperaturi ridicate o vreme, tineti cat mai putini pesti in acesta, cu cat oxigenul se consuma mai greu cu atat pestii vor trai mai mult. De asemenea este important ca apa acvariului sa fie puternic aerata folosind pompe de aer si filtre ce vor agita apa la suprafata, astfel se va face mai usor schimbul de gaze cu atmosfera. Bineinteles, pestii care traiesc in mod natural in ape mai calde, de peste 25-27ºC vor rezista foarte bine pe timpul verii, de obicei aceste specii s-au adaptat in asa fel incat fie sunt rezistenti in conditii de oxigen limitat, prin prezenta unui sistem respirator facultativ in asa fel incat sa se poata folosi de oxigenul atmosferic.

    Primul pas pentru a raci apa acvariului este de a pune in functiune aerul conditionat in camera in care se afla acvariul, desi poate contribui la costurile facturilor energiei electrice, aerul conditionat poate contribui semnificativ la supravietuirea pestilor si a celorlalte organisme pe sezonul cald.

    O alta solute pentru compersarea temperaturii ridicate este aceea de a folosi un filtru puternic si o pompa de aer puternica ce vor oxigena apa mai intens decat de obicei, astfel oxigenul dizolvat din apa va fi usor inlocuit, de asemenea circularea apei in acvariu ajuta la schimbul termic ce se realizeaza la suprafata si la impiedicarea existentei unor zone moarte in care apa stagneaza.

    In cazul in care acvariul prezinta capac, incercati sa il tineti descoperit o perioada, in acest fel caldura degajata de neoane si de becuri nu va agrava situatia iar apa se poate raci mai usor la suprafata, in contact cu aerul. Daca nu se poate inlatura capacul incercati sa directionati un ventilator catre suprafata acvariului, unii acvaristi au avut succes folosind coolere de calculator incorporate in capacele de acvariu. Unele acvarii sunt incorporate in pereti sau in mobilier, pentru acestea se recomanda ca toate usile sa fie mentinute deschise din acelasi motiv.
   
    Incercati sa redirectionati apa printr-un sistem de racire. Aceasta medota nu este recomandata incepatorilor ea fiind foarte riscanta. Acest lucru se poate realiza usor in cazul acvariilor cu filtrare externa, filtrul extern se poate tine intr-o galeata cu gheata sau apa rece ce va fi schimbata la nevoie, astfel apa ajunsa in acvariu va fi mai rece, insa aceasta poate fi si prea rece iar pestii pot avea iarasi de suferit.
   
    Nu lasati acvariul in bataia soarelui, nici macar in lumina solara ajunsa indirect deoarece aceasta se poate incalzi semnificativ. Daca este posibil, in camerele puternic iluminate in mod natural trageti jaluzelele sau draperiile pentru a feri patrunderea luminii solare. De asemenea incercati sa reduceti numarul luminilor acvariului daca este posibil, acestea contribuie la ridicarea temperaturii apei. Insa nu tineti acvariul pe intuneric deoarece coralii si anemonele depind de lumina pentru a supravietui.

    Nu are rost sa scoateti din priza incalzitorul sau incalzitoarele deoarece acestea au incorporate un termostat si sunt setate sa inceteze a functiona daca temperatura apei a atins o anumita valoare. De fapt chiar este indicat sa nu le scoateti din priza deoarece noaptea temperatura apei poate scadea si astfel pestii vor avea de suportat variatii prea mari de temperatura.

    Exista insa cazuri exteme in care, chiar daca am pus in aplicare toate metodele de mai sus, apa continua sa se incalzeasca sau sa fie totusi, prea calda. In aceste situatii se recomanda, in special in cazul acvariilor marine de tip recif, un chiller. Chiller-ul este un dispozitiv asemanator unui incalzitor numai ca se ocupa cu exact opusul, el nu incalzeste apa, ci o raceste. Prin eliminarea caldurii din apa, chiller-ul insusi se incalzeste, deci asemenea frigiderului (pe care nu il veti apropia prea mult de perete pentru a permite aerului sa circule si in spatele acestuia), nu tineti chiller-ul intr-un loc inchis.

    Sper ca acest articol sa fie de folos persoanelor care s-au confruntat cu astfel de probleme in trecut si sper ca dupa lecturarea acestor mici trucuri sa fiti pregatiti pentru vara ce vine deoarece, daca nu gresesc se anunta a fi o vara caniculata.