Zece greseli comise frecvent in acvaristica

M-am gandit ca ar fi util sa trecem in revista si sa dezbatem pe scurt unele dintre cele mai intalnite 10 greseli comise in acvaristica. In mare masura aceste greseli se aplica atat acvaristicii dulcicole cat si celei marine insa vietuitoarele marine vor suporta mai greu loviturile acestor greseli.

1. Suprahranirea
    Una dintre cele mai intalnite greseli atat in cazul acvaristicii marine cat si in cazul celei dulcicole. Un incepator in ale acvaristicii este predispus acestei greseli fiind tentat sa isi hraneasca pestii si nevertebratele mai mult decat este cazul. Trebuie in primul rand sa intelegem ca avem de-a face cu animale mici, de cele mai multe ori cu o greutate de pana in 50 de grame, deci si hranirea se va face proportional cu dimensiunile pestilor/nevertebratelor. Cei mai multi incepatori prefera sa isi hraneasca pestii o data pe zi in cantitati mari ceea ce reprezinta o gresala majora. Din toata acea cantitate, pestii nu vor manca decat o mica partea iar restul se va depune pe fundul acvariului unde va incepe sa se descompuna. Descompunerea hranei aduce prejudicii grave calitatii apei, crescand cantitatea de amoniac, apoi de nitriti si in cele din urma de nitrati. Toti acesti compusi ai azotului sunt in cantitati relativ reduse toxici pentru pesti si nevertebrate si o acumulare in apa acvariului poate duce la moartea pestilor sau la imbolvnavirea acestora.
O hranire adecvata a pestilor si nevertebratelor din acvariu se face de 2-3 ori pe zi in cantitati reduse, adica hrana se va administra pe masura ce pestii o pot manca, cand acestia isi pierd apetitul si pentru ei hrana nu mai reprezinta o atractie foarte mare se inceteaza hranirea si apoi se hranesc dupa 4-6 ore.

2) Lipsa de rabdare
    Atat in cazul acvaristicii dulcicole dar in mod special in cazul celei marine rabdarea este cuvantul cheie. Unele procese nu se pot grabi iar ignorarea finalitazii acestora poate aduce prejudicii acvariului inca de la inceput. Spre exemplu ciclarea corespunzatoare a unui acvariu marin poate dura pana la sase saptamani iar daca nu se asteapta pana la finalizarea acestui proces apa acvariului va avea o concentratie ridicata de nitriti, foarte toxici in cazul vietuitoarelor marine.
Tot in categoria “lipsa de rabdare” as incadra si o documentatie realizata pe fuga, din motive evidente. Inainte de instalarea unui acvariu este nevoie de o documentare serioasa, indiferent de tipul de acvariu si in special in cazul celor incepatori. Astfel se pot evita unele probleme precum cresterea mai multor carasi intr-un acvariu de 50 de litri sau convietuirea unui caras si a unui betta in acelasi bazin si multe altele, probeleme care pot fi evitate, fie din greselile sau constatarile altora (prin documentatie), fie pe propria piele.

3) Suprapopularea acvariului
    O alta problema intalnita in special la incepatori este suprapopularea acvariului, caz in care nu se tine cont de necesitatea de spatiu a fiecarui peste sau chiar de compatibilitatea dintre specii. Un acvariu suprapopulat poate supune pestii unei concentratii mici de oxigen dizolvat, unei concentratii mari de amoniac si alti compusi ai azotului, unei agresiuni sporite si a unei tensiuni in acvariu. Toate aceste probleme la un loc cauzeaza serios unui acvariu insa mai mult decat atat acvariu poate deveni un kitsch, un fals in momentul in care speciile din el nu au nici o legatura una cu alta, neregasindu-se nici un pic de armonie, nici un pic de naturalete si nici o tema.

4) Filtrarea insuficienta si proasta circulatie a apei in acvariu
    Valabil in special in cazul acvariilor marine, filtrarea este foarte importanta. In mare parte, in cazul acvariilor de apa sarata se poate spune ca o filtrare biologica adecvata contribuie semnificativ la succesul intregului acvariu. Intotdeauna este bine sa suprafiltrezi acvariul dacat ca acesta sa fie subfiltrat, iar avand atatea tipuri de filtre la dispozitie, mecanic, biologic, chimic usureaza acest demers.
Circularea apei in acvariu este un alt factor esential in succesul acestuia, circulatia apei asigura oxigenarea uniforma a intregului volum de apa, filtrarea intregului volum de apa si usureaza hranirea coralilor si indepartarea produselor lor metabolice.

5) Achizitionarea animalelor fara a avea cunostinte despre biologia si necesitatile lor
    Se intampla surprinzator de des ca pestii si celelalte animale intalnite prin acvarii sa fie achizitionate doar pentru ca arata frumos, pentru ca sunt colorate sau altele. Inainte de acizitionarea oricarui organism, inclusiv a plantelor este indicat sau chiar obligatoriu sa ne informam despre necesitatile lor, despre dimensiunile la care ajung la maturitate, despre comportamentul lor si despre regimul lor de hrana. Daca dupa documentare se considera ca animalul respectiv este potrivit pentru acvariul deja instalat se continua si se poate achizitiona. Daca insa acvariul nu indeplineste cerintele animalului respectiv, fie se renunta la ideea achizitionarii fie se realizeaza un acvariu potrivit. Simt nevoia sa dau exemplu in acest sens testoasa cu tample rosii (Trachemys scripta), des intalnita prin Pet-shopuri, nu multa lume stie ca acea testoasa cat o moneda va creste si va ajunge cat o farfurie, cand are nevoie de mai mult decat un acvariu, probabil un iaz. 
Daca se realizeaza o documentare adecvata inainte de achizitionare se poate evita si asocierea speciilor agresive sau carnivore cu cele pasnice, asociere din care vor rezulta pesti morti, raniti sau stresati. In cazul acvariilor marine, asocierea aceasta este relativ rar intalnita deoarece majoritatea acvaristilor de apa sarata au experienta in cea dulcicola iar chestiunile de baza se aplica in ambele cazuri. Totusi se recomanda macar o documentare despre biologie, comportament, necesitati si talie inainte de acizitionarea oricarei vietati.

6) Achizitionarea pestilor si a nevertebratelor bolnave
    Achiztionarea unui peste bolnav poate afecta intregul acvariu in cazul in care nu se foloseste un bazin pentru carantina, deci incercati pe cat posibil sa va feriti de pestii si nevertebratele bolnave. In primul rand, la achizitionare va veti asigura ca pestele nu este apatic, ca inoata corespunzator, ca nu are pete, puncte sau leziuni pe corp si ca se hraneste. Chiar daca pestele a trecut acest test este indicata folosirea unei carantine, in special in cazul acvariilor marine.

7) Folosirea unei surse de apa de proasta calitate
    In acvaristica dulcicola, apa de la robinet este suficient de buna daca se permite declorinarea acesteia insa folosirea apei de la robinet intr-un acvariu marin poate duce la tot felul de probleme ale apei si ale pestilor. Indicat in cazul acvariilor marine este sa se foloseasca un sistem de osmoza inversa si de deionizare (RO/DI).
In cazul acvariilor dulcicole principala amenintare a sursei de apa o reprezinta apa de la fantana, care poate fi apa dura, in functie de regiune sau care poate avea o mare concentratie de fosfati si azotati prin infiltratiile ingrasamintelor agricole folosite pe camp. Acesti compusi pot favoriza dezvoltarile algale in acvariu.

8) Lipsa unei intretineri corespunzaoare
    In special sensibile in acest sens sunt acvariile marine, la care este necesara o monitorizare atenta a parametrilor apei si respectarea unui program de interventii pe masura, interventii precum schimbarea partiala a apei, verificarea filtrelor, curatarea geamului frontal si altele. Acvariile ce respecta un program bine stabilit se confrunta rar cu concentratii ridicate de nitrati, dezvoltarii exagerate de alge si bacterii sau alte probleme de calitate a apei.

9) Diagnosticul gresit
    Diagnosticarea gresita a unei boli insemna administrarea unui alt tratament, de cele mai multe ori fara rezultat si chiar deciclarea acvariului. Un exemplu in acest sens este Oodinium ce poate foarte usor sa fie confundat cu boala punctelor albe (White Spot Disease, Cryptocaryon irritans). Aceste doua boli sunt similare insa diferite, fiecare raspunzand diferit la tratament.

10) Supramedicarea
    De prea multe ori se administreaza tratamente gresite, fara rezultate, fara a avea macar o idee despre ce boala ar putea fi vorba. Substantele medicamentoase ar trebui folosite doar la nevoie si pe cat posibil in acvarii de carantina. Un lucru este foarte important in tratarea unei boli, folosirea unui medicament special pentru boala respectiva si nu unul general.