Despre reproducerea coralilor
Dupa o perioada in care acvariul s-a stabilizat, vietatile acestuia au prosperat si s-au dezvoltat cu siguranta acvaristul se va gandi la trecerea la etapa urmatoare - reproducerea acestora. Desi reproducerea pestilor marine este inca la inceputuri, inregistrandu-se succese doar la un numar redus de specii, reproducerea coralilor se practica cu success la majorityatea speciilor.
Coralii se reproduce atat sexuat cat si asexuat insa in acvariu este mai simplu de realizat inmultirea asexuata deoarece gametii eliberati in cazul reproducerii sexuate nu vor rezista in majoritatea acvariilor deoarece acestia pot fi inlaturati de catre filtru, mancati de catre organismele filtratoare si altele. Reproducerea asexuata nu se confrunta cu asemenea dificultati si se realizeaza intr-o perioada mai scurta de timp, deci in prezentul articol vom detalia doar metodele asexuate de reproducere a coralilor.
Desi se va considera ca reproducerea coralilor este un moft, nefiind intotdeauna necesar, coralii vor creste si vor acoperi o suprafata din ce in ce mai mare, privand alti corali sau anemone de beneficiile luminii si ale suprafetei, deci se va ajunge in situatia in care reproducerea asexuata a coralilor realizata prin taiere va fi necesara.
Daca un singur coral sau doar cativa corali se dezvolta pana cand ajung prea mari, partile taiate pot fi cu success tinute in acvariu principal insa daca se doreste reproducerea mai multori corali este nevoie de un acvariu separat in care acestia se vor reface si se vor dezvolta.
Dupa taiere coralilor acestia pot fi, dupa dorinta fiecaruia pastrati, vanduti, schimbati sau chiar daruiti. Aceasta forma de comert a coralilor este foarte importanta deoarece comercializandu-se coralii reprodusi in captivitate se reduce impactul culegatorilor asupra coralilor din recife, ba chiar mai mult decat atat prin comercializarea la scara mare a coralilor reprodusi in captivitate va scadea pretul celor recoltati si tot mai multi pasionati de acvaristica vor prefera achizitionarea lor din captivitate in detrimentul celor salbatici. Un alt avantaj al coralilor reprodusi in captivitate este acela ca acestia sunt mult mai rezistenti la conditiile din acvariu si se reduce riscul contactarii unor boli sau paraziti.
Reproducerea coralilor prin taiere este o procedura relative simpla, se taie coralul, diferit in functie de tipul acestuia si se fixeaza pe o alta piatra sau suport. Coralii sunt de cele mai multe ori toleranti la asemenea procedure si se recupereaza rapid, putand in scurt timp fi din nou sectionati pentru a se obtine alti si alti indivizi.
Nu toti coralii se taie in vederea reproducerii in acelasi fel, procedura diferind de la coralii moi la cei duri, in continuare vom dezvolta modalitatea de taiere pentru cinci categorii de corali: Acropora, corali de piele (leather corals), Zoanthidae, Euphyllia si coralii creier (brain coral).
1) Acropora sp.
Coralii apartinand genului Acropora sunt corali duri iar in vederea reproducerii asexuate acestia sunt supusi unei procedure similara arbustilor ornamentali. Concret, acestora li se taie o ramura si aceasta este lipita cu ajutorul unui super-glue sau a altui adeziv de un suport nou. Fixarea acestuia se va face cu grija, acoperind intreaga suprafata taiata cu adeziv pentru a preveni aparitia unor infectii iar varful ramurei trebuie sa fie indreptata spre lumina, in sus. Daca se doreste cresterea acestor corali in formatiune mai deasa se va fixa ramura taiata de suport iar aceasta va fi orientata la orizontala, astfel toate coralitele ce sunt indreptate spre lumina vor deveni ramuri. Dupa aceasta procedura se va permite coralilor sa se regenereze prin amplasarea lor in locuri cu curent puternic, in asa fel taietura se va vindeca mai rapid iar coralul se va dezvolta mai repede.
2) Corali de piele (leather corals)
Acesti corali pot fi taiati cu foarfecele, lama, sau chiar cu un cutit ascutit iar partea taiata trebuie sa cuprinda polipi ce se hranesc. Partea dificila in reproducerea acestor corali o reprezinta reatasarea lor deoarece adezivul nu este de mare folos, coralul secretand o substanta mucilaginoasa iar adezivul nu va putea adera la acesta. Acestia vor fi plasati dupa taiere pe spartura de coral, sperand ca acesta se va atasa iar apoi lipirea coralului impreuna cu suportul in locul dorit.
3) Zoanthidae
Acesti corali se dezvolta in asa fel incat acopera intreaga suprafata disponibila, dezvoltandu-se in special in margini. In vederea reproducerii se poate separa cu ajutorul unei lame ascutite, un polip din margine si apoi acesta va fi apoi plasat in locul in care se doreste a se dezvolta in continuare. Un singur polip se va dezvolta si va creste, in orice directie, la 360º.
4) Euphyllia
Acest tip de coral este ceva mai dificil de reprodus, fiecare ramura poate fi taiata de la baza si plantata in alt loc insa, acest fapt face ca intregul coral sa riste moartea. Moartea coralilor survine in momentul in care taietura este realizata gresit si tesutul este rupt.
5) Coralii creier (brain coral)
Aceasta categorie de corali este relative usor de reprodus insa unele specii raspund mai bine iar altele mai putin bine la taieturi. Platygyra poate fi taiata, iar sectiunile se vor reface rapid si se vor dezvolta normal, dupa unele surse acestea pot fi “tocate, maruntite” si continua sa se refaca. Trachyphyllia si Lobophyllia sunt insa ceva mai sensibile iar taierea unei parti ce prezinta orificiu bucal poate fi chiar mortala. Favia si Favites sunt alti corali rezistenti. Pentru a se desprinde o bucata din acestia, coralul trebuie plasat pe o suprafata dreapta iar cu ajutorul unei surubelnite si a unui ciocan se va desprinde cu grija una sau mai multe bucati ce vor fi amplasate pe o alta suprafata pentru a se reface si a se dezvolta.