Refugiumul

    Pe masura ce acvaristica marina evolueaza, pe masura ce aparatura devine din ce in ce mai performanta si mai accesibila, pe masura ce acvaristica marina este adoptata de tot mai multi acvaristi se observa ca tot mai multi dintre acestia, la contruirea acvariului iau in considerare si introducerea unui refugium in sistem. In ultimul timp deci, refugiumul s-a dovedit a fi si va fi in continuare o componenta foarte importanta a unui acvariu marin, in special in cazul acvariilor de tip recif.

    Refugiul este de fapt o zona a acvariului, zona in care organismele mici ce il populeaza se afla in siguranta, zona in care nu sunt hartuite si nici pradate de catre pesti sau alte organisme. Acesta este izolat de cea mai mare parte a acvariului insa are si portiuni prin care este conectat cu acesta, permitand apei sa circule insa impiedicand pestii sa intre in el. Astfel in refugium nu este necesar un filtru separat, un sistem de aerare separat si nici de circulare a apei, iar aici se pot inmulti in voie, asigurand astfel o populatie semnificativa si stabila de crustacee pentru a putea repopula acvariul.

    In refugium se regasesc contitii de calitate a apei potrivite pentru inmultirea unor crevete, amfipode si copepode dar si a altor organisme ce profita de un strat semnificativ de nisip.

    La construirea unui refugium se vor tine cont de mai multi factori, precum locatia acestuia. Cei mai multi acvaristi construiesc refugiumul in imediata apropiere a acvariului principal, insa altii prefera sa il construiasca la o oarecare distanta de acvariul principal insa in acest caz este nevoie de o pompa suplimentara de apa ce returneaza apa in acvariul principal. Apa ce intra in refugium trebuie sa provina din acvariul principal, de sub linia de plutire, adica nu din preaplin deoarece de cele mai multe ori apa de la suprafata prezinta uleiuri si substante organice dizolvate iar acestea nu trebuie sa patrunda in refugium. Apa ideala pentru refugium ar fi apa ce iese din skimmerul de proteine deoarece aceasta este bine filtrate si intens oxigenata.

    La iesirea din refugium, apa se poate duce la sump prin intermediul gravitatiei. Daca insa sistemul dumneavoastra nu prezinta un sump, este recomandat ca refugiumul sa fie plasat deasupra acvariului principal in asa fel incat apa din acesta sa cada gravitational in acvariul principal.

    Dupa ce acvariul pentru refugium este amplasat si conectat la acvariul principal trebuie sa stim ce trebuie sa se regaseasca in acesta si ce conditii trebuie sa indeplineasca. Multi prefera ca in refugium sa se regaseasca piatra vie si nisip viu. Stratul de nisip trebuie sa fie de cel putin 5-6 centimetri insa inaltimea stratului de nisip va fi stabilita si in functie de dimensiunile acvariului pentru refugium. Un strat generos de nisip va usura procesul de denitrificare ceea ce ajuta atat refugiumului cat si acvariului principal. Cel mai des se foloseste nisip din aragonit. In ceea ce priveste piatra vie, aceasta ajuta atat filtrarii biologice, dar mai ales sporeste aspectul refugiumului.

    Luminarea refugiumului este foarte importanta atat pentru dezvoltarea algelor dar si pentru ca refugiumul sa poata fi admirat. In acest sens se poate folosi un tub fluorescent OSRAM, avand spectrul de aproximativ 6500K. Se pot folosi si doua tuburi OSRAM cu reflector iar datorita faptului ca coloana de apa nu este foarte mare, lumina va patrunde mai usor in aceasta, pana la nisip.

    Dupa indeplinirea acestor conditii de mediu si bineinteles dupa ciclarea celor doua bazine se poate pune problema popularii acestora, in functie de preferintele fiecaruia, refugiumul poate fi populat cu caluti de mare, creveti, iar prin intermediul pietrei vii, cu amfipode, copepode si alte crustacee. Algele ce se vor regasi pe piatra vie pot fi lasate sa creasca in voie, multe dintre ele fiind foarte estetice, alge precum cele din genul Gracilaria sau Chaetomorpha sau chiat Caulerpa.

    In concluzie, refugiile sunt ceea ce se intelege prin denumire, un adapost in care micile nevertebrate si alge sa poata trai si dezvolta in tihna, deoarece acestea nu ar putea sa se dezvolte in acvariul principal din pricina pestilor si a celorlalti locatari ai acestuia.