Filtrarea iazului
Filtrul iazului este una dintre cele mai importante componente ale sale, indiferent daca este un iaz cu pesti sau nu, filtrul asigura iazului o apa curata, clara astfel incat sa ne putem bucura de plantele sau pestii din acesta.
Filtrele sunt de mai multe configuratii, unele mai simple, altele mai complexe. In functie de tipul de iaz, acesta va avea nevoie de filtrare, aerare si de o pompa de apa. Aceste trei componente se pot amplasa in diferite pozitii, fiecare configuratie avand avantajele si dezavantajele ei, important este sa satisfaca necesitatile iazului dumneavostra. Astfel ca filtrele pot fi achizitionate ca atare sau contruite in functie de spatiul disponibil, de volumul de apa, de speciile de pesti si de cantitatea de lumina solara primita.
Cel mai simplu tip de filtru pentru iaz este filtrul mecanic. Acesta poate fi amplasat atat sub apa, cat si deasupra apei, asigurand, daca este de dorit si o cadere de apa, de tip cascada (foto). Acest filtru functioneaza prin trecerea apei printr-o serie de materiale filtrante, din ce in ce mai fine ce vor retine detritusul, apoi apa revine in iaz. Dezavantajul acestui filtru este acela ca periodic el trebuie curatat, mai rar sau mai des in functie de dimensiunile filtrului si ale iazului si de volumul de apa.
Filtrul cu radiatii ultra-violete este unul dintre cele mai avansate filtre, acest filtru supune apa unei radiatii UV puternice, astfel distrugand microorganismele nedorite, in special algele ce ofera apei o culoare verde. Si aceste tipuri de filtre necesita curatare deoarece carcasa becului UV se poate murdari si astfel va bloca o parte din radiatii si va pierde din randament. De asemenea este important de mentionat ca aceasta pompa are un debit mic si de cele mai multe ori nu face fata unui iaz, deci este bine sa fie folosita in paralel cu un alt filtru, eventual mecanic.
Filtrul biologic foloseste colonii de bacterii pentru a purifica apa iazului. Aceste bacterii au nevoie de cateva saptamani pentru a popula intreg filtrul inainte de a putea fi folosite in filtrare. Aceste filtre functioneaza in special impotriva algelor si a altor microorganisme daunatoare din iaz. De asemenea si aceste filtre pot fi folosite in paralel cu filtrul mecanic insa este indicat sa fie instalate inainte ca iazul sa manifeste probleme algale deoarece poate dura chiar si cateva luni pentru a scapa de aceste alge.
Filtrul, fiind piesa de rezistenta a iazurilor trebuiesc alese in conformitate cu volumul iazului, fara a recurge la improvizatii. Pentru un iaz obisnuit este bine ca filtrul sa aiba un debit de cel putin jumatate din volumul total al iazului pe ora, iar in cazul iazurilor cu crapi intregul volum de apa al iazului pe ora. In lipsa unui sistem eficient de filtrare, iazul va avea un aspect neplacut, fiind invadat de alge si detritius iar pestii vor avea mult de suferit si pot chiar muri.
Ingrijirea unui iaz nu este un lucru chiar simplu insa pentru cei pasionati aceste sarcini nu vor fi private ca niste poveri ci ca niste activitati relaxante si placute. Bineinteles, filtrele ce vor fi amplasate sub apa vor fi ceva mai dificil de curatat insa cele de deasupra sunt mai usor accesibile si se pot curata mai simplu si mai des. Acesta este un mare avantaj al acestor filtre, pe langa posibilitatea de a crea o cascada, un curs de apa si altele.
Filtrele trebuiesc curatate la un interval bine stabilit in functie de tipul de filtru, de volumul de apa al iazului si in functie de pestii si plantele din acesta, totusi daca iazul devine tulbure sau murdar este bine sa verificati intai filtrele.
Filtrele pentru iazuri pot fi destul de scumpe insa in cazul in care vreti sa faceti economie si preferati sa nu instalati un filtru, cu siguranta veti regreta si veti ajunge la concluzia ca filtrul face toti banii, indiferent de forma sau tipul acestuia. In general filtrele mai scumpe sunt mai eficiente, mai puternice si mai durabile iar interventiile din partea proprietarului vor fi mai rare.
Indiferent de tipul de filtru ales pentru iaz, este bine ca acesta sa fie folosit astfel incat sa ofere un randament maxim si acolo unde este cazul sa functioneze chiar si foua filtre diferite simultan, astfel apa va fi limpede tot timpul si proprietarul se poate bucura de locuitorii iazului sau.
Ecolog Stelian Valentin Stanescu,
Comunitatea Acvarii de vis