Scufundari in Caraibe

    Zona Americii Centrale cunoscuta turistilor pentru exotismul sau. Insulele Caraibe au fost mult timp cunoscute ca o destinatie pentru indragostiti si pensionari, insa o mica miscare spre eco-turism a inceput sa deschida Caraibele in turismul independent. Cu vreme buna pe intreaga perioada a anului (cu mica exceptie a sezonului uraganelor la sfarsitul verii si inceputul toamnei), preturi de avion promotionale din Europa si America de Nord si sute de insule de explorat, Caraibele ofera cate ceva pentru fiecare.
Aceasta zona tropicala de vis inseamna mai mult decat soare, nisip fin, palmieri, pentru cei interesati, pasionati sau iubitori de natura, zona Caraibelor este o zona unica pentru a face scufundari, oferind spre vizitare recifuri bogate, ape cristaline si multe, multe specii de pesti.
Locatii pentru scufundari in Caraibe:
1.Carriacou
Carriacou este o insula de mici dimensiuni, avand doar 20 kilometri lungime, ea este inconjurata de plaje cu nisipul alb,  palmieri si ape limepzi. Tot anul aici vremea este frumoasa cu temperature de 28-29ºC, chiar si in sezonul polios vremea nu este rea, exceptand ocazionalele averse.
Vizibilitatea apei este de 10-45 metri iar apa are intre 25 si 30°C tot anul. Aici se pot face scufundari pentru a se observa recifurile de corali, unde se pot admira vietuitoare precum rechini-doica, testoase marine, vulturi de mare, baracude, murene, pesti-inger, bibani de mare, creveti, homari, nudihranhiate, spongieri si altele.

Majoritatea scufundarilor din acesta zona au ca atractie peretii verticali ce coboara de la 7-10 metri pana la 40 metri adancime, in aceste locatii se ajunge cu barca in doar 15 minute.

2.Aruba

    Aruba este cea mai vestica insula a Caraibelor, aceasta este situata la doar 15 km de Venezuela si se intinde pe 30 km lungime si 9 latime. In ciuda dimensiunilor mici aceasta insula este frecvetata de turisti din toate colturile lumii si prezinta infrastructura turistica bogata, deci nu va ingrijorati in privinta cazarii si a restaurantelor. Majoritatea hotelelor de pe aceasta insula ofera cazare si servicii de lux, de asemenea si restaurantele, deci nu veti putea gasi cazare ieftina. In Aruba sunt 42 de locatii diferite pentru scufundari, fiecare oferind ceva unic, de la avione folosite in Al Doilea Razboi Mondial si scufundate intentionat, pana la epave de vase si vietuitoarele ce se gasesc in acestea.
Vizibilitatea este cuprinsa intre 10 si 30 metri iar temperatura apei este intre 27 si 29ºC tot anul.
In aceasta zona se pot intalni testoase marine, pisici de mare, vulturi de mare, bibani de mare, baracude, murene, caracatite, crabi, homari, pesti-scorpion, corali, stele de mare, spongieri si pesti tipici recifurilor de corali.

3.British Virgin Islands
    Insulele Virgine Britanice sunt peste 50 de insule dintre care numai 16 sunt populate. Aceasta zona este o zona foarte frumoasa iar cu sprijinul localnicilor si al autoritatilor a fost pastrata aproape neatinsa. Scunfundarile in aceste zone sunt de neuitat deoarece este mereu ceva nou de vazut si ofera locatii atat pentru incepatori cat si pentru experti. Aici se pot admira recifurile de corali, recifuri care s-au recuperat vizibil de la infiintarea parcurilor naturale protejate in aceasta zona dar si epave precum “Rhone”, epava devenita celebra cu ajutorul filmului “The Deep”. Aceasta epava zace aici din anul 1867 iar de atunci a fost colonizata de corali, spongieri si alte organisme iar acum este o parte esentiala a ecosistemului.
Curentii puternici si vanturile fac scufundarile imposibile pe tot cuprinsul anului insa acestea pot fi realizate in perioada noiembrie-iulie deoarece intre iulie si octmbrie este perioada furtunilor si a uraganelor.
Temperatura apei este in jur de 27ºC, vizibilitatea este de 30-40 metri iar printre epave se pot intalni rechini, testoase marine, vulturi de mare, baracude, murene, tipari, pesti-inger si alti pesti tipici recifurilor de corali.

4.Cuba
    Cuba este o zona uimitoare insa are un trecut turbulent, zona vestita pentru trabucuri, rom si regimul politic, Cuba este cea mai mare dintre insulele Caraibelor. Insula in sine este foarte frumoasa si diversa, cu plaje insorite si cu munti inalti, cu campii pe care se cultiva trestie de zahar si tutun si nu in ultimul rand cu uimitoare zone acvatice.
Sub apa se pot intalni recifuri formate pe fisuri, hornuri si canioane cu peste 50 de specii de corali, peste 200 de specii de spongieri si multe specii de pesti, uneori se pot observa chiar si rechini-balena. Cele mai bune locatii de scufundari in Cuba sunt pe partea sudica, in zona Jardines de la Reina. Tot pe partea sudica a Cubei mai pot fi intalnite si paduri de mangrove, un ecosistem foarte productiv ce merita vazut, aici se gasesc creveti dar si pesti rapitori sau chiar crocodili.
In Cuba recifurile de corali sunt mult mai sanatoase si mai mari decat in alte parti ale Caraibelor din cauza rationalizartii combustibilului, a regimului politic si a razboiului rece, deoarece acesti factori au redus cantitatea de poluanti deversati in apa.
Aici se pot observa pesti precum bibanii de mare, rechinii-doica, murene verzi, pisici de mare, testoase, pesti spada, ton, tarpon, baracude, pesti-papagal, crabi, homari si creveti. Vizibilitatea este cuprinsa intre 20 si 40 metri iar temperatura apei este intre 22 si 29ºC.

5.Insulele Caiman
    Acest grup de trei insule, Grand Cayman, Cayman Brac si Little Cayman este situat in partea de nord a Marii Caraibelor, pe marginea unui lant muntos subacvatic cu acelasi nume. Insulele Caiman ofera cazare, mancare si servicii in stil american, insa locatiile de scufundari fac ca totul sa merite.
Grand Caiman este cea mai mare si mai dezvoltata insula, deci cea mai populara printre turisti, aici sunt peste 170 de restaurante.
Tarmul asigura aproximativ 96 kilometri de pereti verticali si recifuri cu peste 250 de locatii diferite pentru scufundari. Aici mai pot fi gasite si epave, recifuri la mica adancime, iar toate sunt in stare buna, sunt sanatoase. Este posibila si efectuarea scufundarilor de pe mal dar se recomanda folosirea barcilor pentru a ajunge in partile cele mai bune. In general scufundarile nu sunt dificile, curentii fiind blanzi iar sedimentul este foarte putin sau chiar deloc. Nu este permisa atingerea sau colectarea de nici un fel de organism acvatic in timpul scufundarilor, iar pentru a descuraja si mai mult acest lucru este interzisa scufundarea cu manusi.
In Caiman se mai pot intalni si paduri de mangrove, la gurile de varsare ale raurilor, in estuare. 
Temperatura apei este de 26-28ºC, vizibilitatea este de 30-40 metri iar printre vietuitoarele intalnite aici amintim pisicile de mare, vulturi de mare, testoase, tarponi, spoingieri si altele.

6.Grenada
    Grenada este o insula solitara din Caraibe si din fericire nu este la fel de comerciala ca celelalte, aceasta este o insula muntoasa, cu paduri tropicale, lacuri, cascade, plaje curate si nisip fin. Pe insula se cultiva arborii de nucsoara si scortisoara pentru a asigura locuitorilor o sursa de venit.
Scufundarile in Grenada ofera spre vizitare pereti verticali populati cu corali, gradini de corali si chiar epave, asigurand locatii atat pentru incepatori cat si pentru cei mai experimentati in ale scufundarilor. Curentul Guyana face ca recifurile de corali din aceasta zona sa fie in stare buna deoarece acesta aduce cu el nutrienti.
Vizibilitatea este variabila, intre 10 si 30 de metri, fiind mai mica dupa ce ploua dar chiar si in conditii proaste de vizibilitate, nu este foarte rau.Temperatura apei este de 26ºC in decembrie si de 29ºC in iulie. De obicei locatiile de scufundari sunt accesibile cu barca in doar cateva minute, cu exceptia uneia, Isle de Rhonde din nordul Grenadei, aici se poate gasi un recif  cu pereti verticali si cu multe vietati.
In cursul unei scufundari in acest loc se pot intalni rechini-doica, rechini de recif, testoase marine, pisici de mare, vulturi de mare, baracude si pesti mici asociati recifurilor de corali.

7.Saint Lucia
    Saint Lucia este o insula foarte frumoasa ce se ridica din mare intre Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic, aceasta este o insula muntoasa, cu inaltimi de peste 1000 de metri.
St Lucia este foarte populara in randul turisitilor, in special a cuplurilor, fiind o destinatie romantica, cu ape calzi, tropicale si cu rafale de ploaie puternice insa scurte si placute.
Scufundarile in preajma insulei St Lucia sunt posibile atat in locatii pentru cei incepataori cat si pentru avansati. Aici este o rezervatie marina ce adaposteste cateva recifuri frumoase de corali si care poate fi vizitata, aici se pot intalni spongieri, caluti de mare, rechini-doica, testoase marine, tipari, bibani de mare si altele. Apa
Este limpede si asigura o vizibilitate de 25-30 metri iar temperatura acesteia este de 26-29ºC.

8.Tobago
    Este o insula mica de numai 40 de kilometric in lungime inconjurata de Marea Caraibelor si Oceanul Atlantic. Acesta insula se gaseste in apropiere de Trinidad si sunt separate de un canal de numai 35 kilometri in lungime.
Cele doua insule sunt foarte diferite, Trinidad este recunoscuta pentru carnavalele sale iar Tobago este o insula pasnica si linistita
In jurul insule se gasesc mai multe recifuri mici de corali, ce ofera locatii pentru toate categoriile de scufundatori, sunt zone cu curenti mai puternici si zone mai linistite. Spre exemplu recifurile din partea de sud sunt mai calme insa celelalte pot avea curenti cu viteze chiar si de doua noduri. In aceste ape se varsa fluvial Orinoco ce hraneste fito si zooplanctonul, datorita caruia este posibila dezvoltarea acestei comunitati foarte complexe de organisme. Rechinii-doica, rechinii de recif cu varful inotatoarei dorsale negru, rechinii de recif de Caraibe, vulturi de mare, tarponi, pesti din familiile Pseudochromidae, Chaetodontidae, Scaridae, caracatite, stele de mare, arici de mare, toate pot fi intanite in aceasta zona.

In functie de destinatia exacta preturile pot varia insa in continuare voi prezenta o lista de preturi cu rol informativ:

Cazare:
-Allamanda Beach Resort           -de la 115$/zi
-Almost Paradise Cottages         -de la 89$/zi
-Bougainvillea Apartments         -de la 70$/zi
-Ade’s Dream Hotel                   -de la 32$/zi
-Bogles Round House                - de la 70$/zi
-The Calabash Hotel and Villas   -de la 295$/zi

Preturi scufundari:
-o scufundare cu o singura butelie  -61$
-o scufundare cu doua butelii         -105 $
Inchirieri:
-set pentru scufundari (o singura scufundare) -13-15$
-Regulator (o zi):                                         -5-13$
-BCD (o zi)                                                 -5-13$
-Short wet suite (o zi):                                 -5-6 $
-Calculator pentru scufundari (o zi):              -10 $
-Snorkel Set (o zi):                                     -12$
-Lanterna si baterii (o zi):                            -10-15 $
-Camera digitala (o scufundare):                 -25$  inclusiv CD-ROM
-UW-scooter (o scufundare):                       -33$
 

Sursa: www.aquanautsgrenada.com

In functie de destinatia exacta preturile pot varia insa in continuare voi prezenta o lista de preturi cu rol informativ:

 

Cazare:

-Allamanda Beach Resort  -de la 115$/zi

-Almost Paradise Cottages -de la 89$/zi

-Bougainvillea Apartments -de la 70$/zi

-Ade’s Dream Hotel -de la 32$/zi

- Bogles Round House- de la 70$/zi

- The Calabash Hotel and Villas -de la 295$/zi

 

Preturi scufundari:

-         o scufundare cu o singura butelie  61$

-         o scufundare cu doua butelii 105 $

Inchirieri:

- set pentru scufundari (o singura scufundare) 13-15$

-Regulator (o zi): 5-13$

-BCD (o zi) 5-13$

-Short wet suite (o zi): 5-6 $

-Calculator pentru scufundari (o zi): 10 $

-Snorkel Set (o zi): 12$

-Lanterna si baterii (o zi): 10-15 $

-Camera digitala (o scufundare): 25$  inclusiv CD-ROM

-UW-scooter (o scufundare): 33$