Unele probleme cu apa

    De-a lungul timpului, se poate ca multi dintre acvaristi sa se confrunte cu unele probleme ale apei, despre care este bine sa se documenteze din timp, pentru ca la aparitia acestora sa poata raspunde prompt si eficient in vederea rezolvarii acestor probleme.
    La instalarea unui acvariu sau la schimbarea setup-ului acvariului se poate sa ne confruntam cu o problema de estitica, astfel dupa umplerea acvariului apa poate avea un aspect albicios sau gri.

    Apa cu aspect alb sau gri poate aparea intr-un acvariu din mai multe cauze:
1) Una dintre acestea este pietrisul sau nisipul insuficient spalat, in acest caz acvariul trebuie complet golit, nisipul sau pietrisul trebuie spalat din nou si apoi reintrodus in acvariu si umplut.

2) Un alt motiv al prezentei apei albicioase sau gri in acvariu este insasi natura substratului. Daca substratul are o cantitate mare de silicati sau metale grele, acestea se vor dizolva in apa si aceasta va parea albicioasa dar si prezenta fosfatilor in aceasta poate fi o cauza. La o testare a pH-ului, acesta va avea o valoare mare, deci apa acvariului va fi alcalina si se pot folosi pentru reglarea sa substante tampon.

3) O alta cauza a apei albicioase poate fi inflorirea bacteriana insa spre deosebire de cauzele anterioare care se manifestau imediat dupa instalarea acvariului, aceasta se manifesta in timp. Populatia bacteriana poate inregistra o crestere semnificativa in timpul ciclarii acvariului insa cu timpul numarul acestora va reveni la normal, de la sine, fara a fi nevoie de vreo interventie. O cantitate mare de plante ofilite sau hrana neconsumata de pesti, ce intra in descompunere poate da apei o culoare alba, usor laptoasa datorata tot infloriri bacteriene. Indiferent de cauza infloririlor bacteriene, acestea se vor rezolva in timp de la sine insa se poate interveni pentru grabirea procesului sau chiar inainte de instalarea infloriri bacteriene prin inlaturarea plantelor moarte si a frunzelor ofilite, curatirea substratului, reducerea cantitatii de hrana si gestionarea cu atentie a acesteia si prin schimbari partiale de apa.

    Apa verzuie poate fi foarte inestetica in acvariu si poate fi chiar periculoasa pentru pesti in situatii extreme si prelungite. In general este mai usor sa se previna dezvoltarea apei verzi decat sa se trateze. Apa verde este cauzata de o explozie in populatia de alge din acvariu, explozie ce poate fi cauzata de mai multe cauze. Daca se cunoaste cauza se poate interveni prin rezolvarea problemei la cauza.

Principalele cause ale infloririi algale in acvariu sunt:

1) Lumina prea puternica. Algele au nevoie in general de trei mari componente pentru a se dezvolta: lumina, caldura si hrana. In mod inevitabil pe ultimile doua le vor intalni in aproape orice acvariu cu pesti tropicali insa al treilea -lumina- se poate regla foarte usor. Lumina prea intensa este una dintre cele mai des intalnite cauze ale dezvoltarii exagerate a algelor in acvarii, adesea din pricina faptului ca acvariul este situat in directa bataie a soarelui sau din cauza ca luminile sunt pornite prea mult timp. Pentru a se rezolva aceasta problema, luminile vor fi stinse o mai lunga perioada de timp, se va reduce numarul corpurilor de iluminat sau se va muta acvariul din calea luminii solare.


2) Nutrienti in exces. Nutrientii in exces favorizeaza si ei dezvoltarile algale din acvariu, acestia pot proveni atat din hrana pestilor neconsumata de catre acestia cat si din o mare cantitate de reziduuri metabolice ale acestora. Pentru a se combate aceasta cauza se va administra hrana corespunzator si cu rabdare, adica se vor hrani pestii de 2-3 ori pe zi in reprize de trei minute avand grija ca fiecare din pesti sa manace. Un alt sfat util ar fi sa alegeti o alta hrana, cu concentratie mai mica de fosfati. Schimbul partial de apa va rezolva problema temporar insa nu definitiv. Fosfatii sunt principalii nutrienti folositi de alge in dezvoltarea lor, acestia pot proveni fie din hrana neconsumata intrata in descompunere fie din sursa de apa folosita. In general in apa fantanilor se gaseste o mai mare cantitate de fosfati datorata infiltratiilor ingrasamintelor agricole in freatic. Pentru a se inlatura acesti fosfati se pote folosi un sistem de tratare a apei prin osmoza inversa.

3) Nitratii in mod normal se acumuleaza in apa acvariului in timp datorita produselor metabolice ale pestilor, acestia pot fi inlaturati doar prin schimbari partiale de apa. Este important sa se acorde mai multa atentie nitratilor in special in cazul acvariilor suprapopulate sau filtrate insuficient.

    Indiferent de cauza turbiditatii apei, fie de culoare alba, gri sau verde aceasta poate fi rezolvata si prevenita prin schimbari partiale de apa realizate saptamanal, in proportie de 10-15% din volumul util, pastrarea substratului curat si folosirea hranei de calitate pentru pesti.