Heteractis crispa

Heteractis crispa este o anemona care se gaseste in Oceanul Pacific (Tonga si Fiji), dar si Oceanul Indian in apele adanci de 3 pana la 35 m . Ele sunt fixate in crapaturi stancoase sau pe substrat nisipos, de unde pot fi observate tentaculele si discul acesteia.  Aceasta specie a fost descrisa in 1834 de catre Christian Ehrenberg, un naturalist german si considerat unul dintre cei mai faimosi si apreciati oameni de stiinta din aceea perioada. Genul Heteractis face parte din familia Stichodactylidae si aceste gen cuprinde 4 specii.
Heteractis crispa este folosita des de acvaristi, deoarece aceasta se afla intr-o relatie de simbioza cu pesti clovn, cum ar fi: Amphrion melanopus, Amphrion clarkii, Amphrion percula, Amphrion perideraion, Amphrion polymnus, Amphrion sandaracinos, Amphrion tricinctus, Amphrion chrysopterus, Amphrion akindynos, Amphrion bicinctus, Amphrion ephippium, Amphrion latezonatus, Amphrion leucokranos, Amphrion omanensis, dar si cu creveti din genul Periclimenes sau cu Dascyllus trimaculatus.
Heteractis crispa este cunoscuta si sub alte denumiri, cum ar fi: Purple Sebae Anemone, Leathery Sea Anemone, Leather Anemone si Leathery Sebae Sea Anemone.
Heteractis crispa are un aspect maro deschis pana la cafeniu, roz, violet, galben, crem sau verde, in functie de concentratia de alge simbiotice care se gaseste in tesuturile ei. Piciorul este lipicios si folosit pentru a adera la diverse suprafete. Coloana pedala tinde sa fie mult mai mare in comparatie cu alte anemone, ea este, de obicei, albicioasa, violet sau poate avea o nuanta verzuie.
Tentaculele sunt dispersate pe suprafata discului, dandu-i acesteia un aspect de „mop”. Ele pot fi maro, verde, gri sau albastre. Tentaculele sunt foarte lungi, subtiri si putin conice spre varful acesteia. Gura este situata in centrul discului, ea este folosita si ca anus pentru expulzarea deseurilor. Aceasta poate creste pana la 30 de cm in diametru, in functie de conditiile de mediu.
Este o specie compatibila acvariilor de tip recif, Heractis crispa are nevoie de o iluminare puternica, de preferat utilizarea de halogenuri metalice este indicat, dar si becurile fluorescente si LED- urile sunt bune in acest caz. Acvariul trebuie sa aibe o capacitate de 190 de litri sau mai mult si trebuie sa fie stabilit de cel putin 1 an inainte de a introduce aceasta specie in el.
Necesita un mozaic de substraturi, atat nsipoase si pietroase, pietrele trebuie sa fie poroase pentru a se putea fixa in carapturile ei. Avand in evedere ca sunt animale marine pH-ul trebuie sa fie ridicat si constant cuprins intre 8.1 – 8.4, temeperatura apei trebuie sa fie cuprinsa intre 22 – 26º C, iar debitul de apa trebuie sa fie moderat.
De asemenea, nivelul de nitrati din apa cat mai scazut posibil pentru a nu afecta anemona. Mentinerea salinitatii intre 1.020 – 1.2025 este indicata pentru aceste anemone, la fel si alcalinitatea intre  8 – 18* d pentru acvariile de tip recif este recomandat.
Introducerea in acvariul dumneavoastra a unor specii clovn, enuntati mai sus este foarte indicat deoarece va ajuta anemona sa se aclimatizeze mai bine in acvariu.
In mediul lor natural, acestea isi produce hrana prin intermendiul zooxanthellae, o alga simbiotica care este gazduita de aceasta. Ele folosesc celulele lor veninoase sau nematocystele care se gasesc in tentacule pentru a intepa sau bara orice amenintari sau atacuri care pot avea loc, de asemenea, le folosesc pentru a captura prada.  Animale de prada pot fi alte anemone sau stele de mare.
In captivitate, va puteti hrani aceasta anemona cu creveti, calamar, peste tocat, crustacee, scoici o data sau de 2 ori pe saptamana. Anemonele mai mici trebuie hranite de 2 sau 4 ori pe saptamana. Adosurile de iod si oligoelemente sunt indicate.
Se reproduce atat sexuat cat si asexuat insa cel mai adesea, Heteractis crispa este reprodusa prin taiere , rezultand doua exemplare identice celui initial.
Conditiile de mediu prielnice pentru Heteractis crispa trebuie respectate, astfel aceasta nu va supravietui mult timp. Aceasta este o specie de anemona foarte des intalnita in acvariile de tip recif.