Phymanthus crucifer
Phymanthus crucifer ( The Red Beaded) se gaseste in partea de vest a Oceanului Atlantic, dar si in Insulele Caraibe la adanci cunprise intre 1 si 30 m. Ele se fixeaza in carapturilor rocilor sau pe suprafete dure de sub nisip, molozuri de corali, unde razele solare nu sunt in totalitate prezente. Genul Phymanthus este un membru al familiei Phymanthidae si exista 11 specii din acest gen: Phymanthus buitendijki, P. coeruleus, P. laevis, P. Loligo, P. muscosus, P. pinnulatum, P. Pulcher, P. rhizophorae, sansibaricus P, și P. strandesi.
Aceasta specie se gaseste si sub alte denumiri, cum ar fi: Rock Anemone, Flower Anemone, Speckled Anemone, Banded Anemone, si Beaded Anemone (Anemona margele).
Discul este plat cu aproximativ 200 de tentacule scurte dispersate pe partea exterioara a discului si au aspect de margele. Are o coloana pedala lipicioasa care o foloeste sa adere la diverse suprafete dure. Culoarea acesteia poate fi cu nuante de maro, rosu, verde, crem si alb. Tentaculele au forma conica, iar varful este ascutit.
Gura este situata in centrul discului si poate avea aceeasi culoare ca si discul, care are de obicei o culoare diferita fata de tentacule, sau o culoare contrasta. De asemenea, gura este folosita si pentru expulzarea deseurilor. Phymanthus crucifer poate atinge in diametru de 5cm pana la 12 cm.
Phymanthus crucifer este una dintre cele mai usoare specii de ingrijit intr-un acvariu de tip recif deoarece sunt anemone mici, rezistente si au nevoie de o iluminare moderata fata de alte anemone care necesita o lumina puternica. Cu toate acestea, acvariul dumneavoastra trebuie stabilit cu 4 luni inainte de a introduce in el Phymanthus crucifer deoarece nu va rezista prea mult daca nu tineti cont de acest lucru si o puteti pierde.
Inainte de a o introduce in acvariu asigurati-va ca anemona are o culoare buna, gura ei nu este deschisa, iar piciorul si tentaculele sunt lipicioase la atingere. De asemenea, aceasta ar trebui sa fie atasata de ceva dur si sa nu exista nici o deteriorae a zonei piciorului.
Este un animal carnivor la fel ca si celelalte anemone. Hrana lor consta din creveti, scoici, peste proaspat tocat, caracatita, precum si produse congelate. Ele trebuie hranite de 2 sau 4 ori pe saptamana.
Capacitatea acvariului dumneavoastra trebuie sa aibe o capacitate de aproximativ 100 l, temeperatura apei intr 22 – 27 grade Celsius. Rezervorul trebuie sa aibe nisip si piatra vie sau alt material solid pentru a se fixa de el.
Ele folosesc celulele lor veninoase care contin nematocyste aflate in tentaculele pentru a se putea apara de posibile atacuri.
Schimburile de apa 10% bilunar sau 20% la o luna din acvariu sunt normale. Monitorizarea calitatii apei dumneavoastra este foarte importanta pentru vietuitoare din acvariu. Folosire Purgenului pentru indepartarea impuritatilos solubile si insolubile din apa este indicat, la o rata extrem de ridicata si capacitate , contribuind la controlul de amoniac, nitriti si nitrati. Adaosurile de iod si oligoelemente sunt necesare.