Heteractis malu

Heteractis malu se gaseste in partea de est a Oceanului Pacific si in apropiere de Insulele Hawaii, de aici si denumirea de Hawaian Anemone la adancimi cuprinse intre 2 si 20 de metri in substraturi unde exista nisip si pietris.
De asemena, are un aspect similiar cu alte specii din acelasi gen, si anume Heteractis aurora si crispa, dar si cu alte specii din alt gen: Macrodactyla hemprichii deoarece aceste specii traiesc exclusiv in sediment la fel ca si ea. Exista si alte nume comune pentru aceasta specie, cum ar fi: White Sand Anemone, Sebae Anemone sau Hawaiian Sand Anemone.
Poate ajunge in mediul ei natural cat si in captivitate la 20 cm in diametru, fiind considerata o specie mica din cadrul acestui gen. Tentaculele sunt scurte si tubulare avand aproximativ 4 cm in lungime si sunt dispersate pe intreaga suprafata a discului, cele din exterior, ocazional pot fi umflate la mijloc. Culoarea tentaculelor poate fi in nunate de alb, roz, verde, violet, mov, crem si maro.
Discul este de obicei, la acelasi nivel cu suprafata, chiar deasupra substratului, in care piciorul este complet ingropat. Piciorul este de obicei crem sau galben, si partea de sus a acestuia Heteractis malu are vercuci, de culoare portocalie sau galbena.
Este prevazuta cu un picior sau o coloana pedala care o ajuta sa adera la diverse suprafete la fel ca si celelante anemone, dar reprezinta si un mijloc de locomotie. Gura este situata in centrul discului si este utilizata pentru expulzarea deseurilor, nu numai pentru captarea produselor alimentare.
In tesuturile ei, Hetractis malu adaposteste o alga simbiotica, numita zooxanthellae care o ajuta sa ii asigure necesarul de hrana, totodata isi foloseste tentaculele ei pentru as captura si intepa prada deoarece contin celule veninoase, numite nematociste.
Acvariul dumneavoastra trebuie sa aibe o capacitate destul de mare 370 l sau mai mult depinde de preferinte si sa fie de tip recif. Avand in vedere ca se gasesc exclusiv in sediemnt, acvariul trebuie sa aibe un pat de nisip de circa 3- 5 cm pentru ca aceasta sa se stabilieasca in el.
Temperatura optima pentru ele este cuprinsa intre 23 si 27 º C, mentinerea alcalinitatii este foarte importanta pentru aceasta specie, ea trebuie sa fie de 3,5 mg/l, pH-ul intre 8.1 – 8.4, iar lumina obligatoriu puternica pentru Hetersctis malu. Utilizare de becuri fluorescente sau halogenuri metalice este indicat. Mentinerea calitatii apei din acvariul dumneavoastra este foarte importanta si folosirea de produse care ajuta la mentinerea ei este recomandat.
In captivitate, Heteractis malu poate fi hranita cu peste tocat, creveti, midii si scoici deaorece este un animal carnivor. Aceste anemone trebuie hranite de cel putin 5 ori pe saptamana. In functie de marimea anemonei pe care o detinetie anemona Heteractis malu ar trebui hranita zi de zi, daca specimenele sunt mici, pentru a se putea dezvolta.
Heteractis malu de obicei nu se reproduce in captivitate. Se poate inmulti ata sexuat si asexuat. O alta modalitate de reproducere se face prin taiere, din ea va rezulta doua exemplare identice. Se poate reproduce, de asemenea folosind glande sexuale feminine si masculine, acest lucru ducand la producerea de larve. Ele vor cadea pe fundul oceanului se va dezvolta un nou picior ce va duce la formarea unei noii anemone.
In salbaticie sunt adesea intalnite cu Amphirion clarkii, iar in captivitate cu Premnas biaculeatus.