Gold Marble Bristlenose Catfish / Ancistrus claro

 • Dificultate: Moderata
 • Acvariu minim: 56.8 Litri
 • Dimensiune: 6.6-7 cm
 • Apa: Dulce
 • pH: 6.2 - 7.6
 • Temperatura: 24 -28 °C
 • Duritate: 6-16 °d
 • Raport sexe: 1:1 M:F
 • Raspandire: Neobisnuit
 • Dieta: Omnivor, hrana vie, granule, fulgi
 • Durata de viata: 5-8 ani
 • Habitat: America de Sud
 • Familie: Loricariidae

Dimorfism sexual: Masculii vor avea mai multe mustati decat femelele si vor fi mai colorati decat femelele.

Inmultire:Reproducerea acestui peste se poate face si de catre acvaristii mai putin expermentati. Pentru reproducere se poate folosi un acvariu de cca. 60l, fara substrat si amenajat cu multe ascunzisuri: radacini, ghivece cu mai multe gauri de acces, diverse decoruri gaurite etc. In bazinele de reproductie nu trebuie sa lipseasca tuburile de plastic, de culoare inchisa, obturate la unul din capete sau asezate astfel incit unul din capete sa fie “blocat”, unde pestii au obiceiul de a depune. Inainte de reproducere femelele ar trebui tinute separat si hranite din belsug mai ales cu hrana vegetala. Acest lucru nu este, se pare, absolut necesar. Masculii se vor pune in bazinul de reproductie cu 2-5 zile inainte de introducerea femelelor. Pentru a forta reproducerea se foloseste schimbarea unei treimi din apa cu apa proaspata statuta. In timpul depunerii masculii capata un colorit deosebit, in timp ce coloritul femelelor ramine neschimbat. Temperatura apei trebuie sa fie de 23, max. 24 grade C. La o temperatura mai mare icrele eclozeaza mai repede si pierderile vor fi foarte mari. Dupa introducerea femelelor in bazin, in mod normal incep jocurile nuptiale. Abdomenul femelei se mareste literalmente vazind cu ochii. Icrele vor fi depuse in goluri, de obicei acolo unde te astepti mai putin. Masculul acopera un ciorchine destul de mare de icre, pazind si ventilind ponta . Icrele sunt mari, de aprox. 3mm diametru de culoare portocaliu deschis. Dupa depunere este de preferat ca femela sa fie scoasa din acvariu pentru ca masculul sa-si vada linistit de ingrijirea icrelor. Icrele eclozeaza dupa cca. 6 zile in functie de temperatura. Dupa alte 6-7 zile puii parasesc adaposturile. Puii sunt destul de mari si cind se imprastie prin acvariu se lipesc de geamuri, de pietre, si de frunzele plantelor. Puii se pot hranii usor cu tubii tocat si foarte bine spalat, faina de ovaz, frunze de salata oparita. Deoarece sunt destul de imobili nu este indicata hranirea cu nauplii de artemia. Eu am folosit-o totusi dupa ce am congelat-o citeva ore (altii prefera sa o opareasca). Cresterea puilor este neuniforma si de aceea este recomandat ca puii sa fie triati in bazine separate. In bazinul de reproducere filtrarea si aerarea trebuie sa functioneze permanent.

Ingrijire: Poate fi tinut in acvarii plantate, cu multe ascunzatori si cu substrat nisipos. Acvariu poate fi decorat cu crengi sau radacini si pietre mari, rotunjite si tocite de apa. Apa trebuie sa fie foarte bine oxigenata si este bine sa existe un curent moderat de apa in acvariu.

Hranire: Poate fi htanit cu hrana pe baza de plante si alge din comert sau Spirulina si cu felii de castravete sau spanac, salata si dovlecel. Deasemenea va accepta si larve de Chironomidae, Daphnia si Artemia.

Comentarii: Este o specie pasnica si poate fi tinut cu multe alte specii pasnice precum Characidae, Loriicaridae si Cichlidae americane. Poate deveni teritorial cu indivizii din propria specie.