Swordtail / Xiphophorus helleri
- Dificultate: Usoara
- Acvariu minim: 45.4 Litri
- Dimensiune: 10.2-17.8cm
- Apa: Salmastra
- pH: 7.0 - 8.0
- Temperatura: 21.1-25.6°C
- Duritate: 10-15 °d
- Raport sexe: 1:2 M:F
- Raspandire: Comun
- Dieta: Fulgi, granule, hrana vie
- Durata de viata: 3-5 ani
- Habitat: America centrala
- Familie: Poeciliide
Sinonime: Poecilia helleri, Xiphophorus brevis, Xiphophorus guentheri, Xiphophorus guntheri ; Xiphophorus helleri, Xiphophorus helleri brevis, Xiphophorus helleri helleri, Xiphophorus helleri strigatus, Xiphophorus hellerii guentheri, Xiphophorus jalapae, Xiphophorus rachovii, Xiphophorus strigatus
Dismorfism sexual: Masculul prezinta “gonopodiu” - spinul în care s-a transformat înnotatoarea anala (la varietatile cu voal acesta creste la dimensiuni foarte mari, devenind nefunctional), este mai mic decât femela, pedunculul inferior al înnotatoarei caudale fiind prelungit în forma de spada, de unde si numele de “peste cu spada”. Femela este mai mare si mai corpolenta. La aceasta specie se manifesta fenomenul de reversibilitate a sexelor. Femela îsi poate modifica conformatia, astfel aparându-i gonopodiul si spada caudala specifice masculilor. Aceste modificari hormonale se petrec datorita unor factori ca: pH, numarul insuficient de masculi prezenti în comunitate, modificari ale altor proprietati ale apei/mediului, etc. Reversibilitatea se manifesta prin faptul ca o femela transformata în mascul, poate reveni la sexul de baza, nascând iarasi pui.
Inmultire: Raportul de un mascul la 2-3 femele este recomandat deoarece specia este foarte prolifica, masculul curtând femela cu foarte mare insistenta. Femelele gestante se recunosc cu usurinta, datorita abdomenului care se umfla si capata o tenta întunecata în zona anala. Acvariul trebuie sa fie foarte bine plantat, inclusiv cu plante plutitoare, pentru ca puii sa se poata refugia. Atât reprezentantii aceleiasi specii cît si alti pesti prezenti în acvariu, pot manca puii. Crescatorii care doresc sa salveze un numar mare de pui, pot folosi un bazin destinat acestui scop, în care vor separa femelele gestante. In acest bazin se va folosi asa-numita “maternitate”, care este un spatiu special construit în asa fel încît puii care trec dincolo de peretii prevazuti cu orificii calibrate, nu mai pot fi mâncati de femelele care le dau nastere.
Hranire: Omnivor. Toate tipurile de hrana pentru pestii de acvariu: pureci de balta (Daphnia Pulex) vii, congelati sau uscati; tubi (Tubifex Rivularum) vii sau congelati; artemia (Artemia Salina) vii sau congelati; larve de chironomus (Chironomus) vii sau congelati; hrana uscata (fulgi, pelete, mixturi, etc.). Din experienta proprie se poate administra si carne de vita sub forma de rasatura (cu un cutit f. bine ascutit se rade carnea perpendicular pe fibra), sau ficat de vita si pasare pasat/maruntit. Aportul de proteine va avea ca rezultat dezvoltarea mult mai armonioasa a pestilor, cît si o reproducere calitativa si cantitativa mai buna. Nu se recomanda hranirea bazata în exclusivitate pe proteine de origine animala si în special pe tubifex. Aportul de hrana vegetala este foarte important pentru evitarea îngrasarii femelelor, care astfel, vor naste mai putini pui, majoritatea acestora fiind neviabili.
Ingrijire: Adaosul de sare (neiodata, se recomanda sarea grunjoasa) în cantitate de jumatate de lingura rasa la 10 litri de apa, conduce la realizarea unui mediu usor alcalin preferat de acest peste.
Comentarii: Culoarea originala a pestilor salbatici este verde, varianta apreciata ca fiind cea mai reprezentativa de majoritatea crescatorilor pasionati. Este un peste deosebit de frumos, care în urma încrucisarilor prezinta o varietate foarte mare de forme si mai ales culori: Simpson, Wagtail, Tuxedo, Lyretail, Berliner. Masculii sunt oarecum agresivi între ei. In acvariu se instaureaza o ierarhie precisa, masculul mai puternic devenind mascul dominant, acesta având prioritate la hrana si împerechere.
Articol oferit de bradraqua