Platy / Xiphophorus maculatus

 • Dificultate: Usoara
 • Acvariu minim: 45.4 Litri
 • Dimensiune: 5.1-6.4cm
 • Apa: Dulce
 • pH: 7.0 - 8.0
 • Temperatura: 22.2-26.7°C
 • Duritate: 7-20 °d
 • Raport sexe: 1:3 M:F
 • Raspandire: Foarte comun
 • Dieta: Fulgi, granule, carnivor, hrana vie
 • Durata de viata: 3-5 ani
 • Habitat: America centrala
 • Familie: Poeciliide

Sinonime: Platypoecilus aurata, Platypoecilus cyanellus, Platypoecilus maculatus, Platypoecilus maculatus aurata, Platypoecilus maculatus cyanellus, Platypoecilus maculatus sanguinea, Platypoecilus nigra, Platypoecilus pulchra, Platypoecilus rubra, Platypoecilus sanguinea, Poecilia maculata, Poecilia maculatus 
Dismorfism sexual: Masculul prezinta “gonopodiu” - spinul in care s-a transformat pedunculul inferior al înotatoarei caudale. Femela este mai corpolenta, iar înotatoarea anala este rotunjita.
Inmultire: Raportul de un mascul la 2-3 femele este recomandat deoarece specia este foarte prolifica, masculul curtind femela cu foarte mare insistenta. Femelele gestante se recunosc cu usurinta, datorita abdomenului care se umfla si capata o tenta întunecata în zona anala. Acvariul trebuie sa fie foarte bine plantat, inclusiv cu plante plutitoare, pentru ca puii sa se poata refugia. Atit reprezentantii aceleiasi specii cit si alti pesti prezenti în acvariu, pot manca puii. Crescatorii care doresc sa salveze un numar mare de pui, pot folosi un bazin destinat acestui scop, în care vor separa femelele gestante. In acest bazin se va folosi asa-numita “maternitate”, care este un spatiu special construit în asa fel încit puii care trec dincolo de peretii prevazuti cu orificii calibrate, nu mai pot fi mincati de femelele care le dau nastere.
Hranire: Omnivor. Toate tipurile de hrana pentru pestii de acvariu: pureci de balta (Daphnia Pulex) vii, congelati sau uscati; tubi (Tubifex Rivularum) vii sau congelati; artemia (Artemia Salina) vii sau congelati; larve de chironomus (Chironomus) vii sau congelati; hrana uscata (fulgi, pelete, mixturi, etc.). Din experienta proprie se poate administra si carne de vita sub forma de rasatura (cu un cutit f. bine ascutit se rade carnea perpendicular pe fibra), sau ficat/inima de vita si pasare pasat/maruntit/tocat. Aportul de proteine va avea ca rezultat dezvoltarea mult mai armonioasa a pestilor, cit si o reproducere calitativa si cantitativa mai buna. Nu se recomanda hranirea bazata în exclusivitate pe proteine de origine animala si în special pe tubifex. Aportul de hrana vegetala este foarte important pentru evitarea îngrasarii femelelor, care astfel, vor naste mai putini pui, majoritatea acestora fiind neviabili.
Ingrijire: Adaosul de sare (neiodata, se recomanda sarea grunjoasa) în cantitate de jumatate de lingura rasa la 10 litri de apa, conduce la realizarea unui mediu usor alcalin preferat de acest peste.
Comentarii: Culoare de baza (în libertate) este verzuie-bruna, la baza înotatoarei caudale observindu-se o pata mai închisa. In acvaristica exista foarte multe variante de culori obtinute prin încrucisare, de asemenea au aparut si variante cu voal, la care dorsala este mult prelungita. Au fost obtinute si exemplare de culoare albastra. Cele mai des întilnite sunt: salt and pepper platy, red wagtail platy, sunset platy, tuxedo platy si variatus platy. Se recomanda schimbarea partiala a apei din acvariu (25%), saptaminal, pentru a oferi conditii optime de viata acestui peste. La schimbarea apei nu adaugati sare, aceasta se pastreaza în cantitatea necesara, în apa ramasa în acvariu.

Articol oferit de bradraqua