5 beneficii pentru oameni ale unui acvariu

1. Nivel redus de stres.

Este dificil să te simți stresat când te uiți la un acvariu înfloritor. Există doar ceva pașnic în asta care te calmează pe tine și pe cei din jurul tău. Acesta este o parte din motivul pentru care veți găsi acvariile în medii cu stres ridicat, cum ar fi birouri și spitale. Gestionarea nivelului de stres este foarte importantă pentru sănătatea și bunăstarea dumneavoastră generală.

 

2. Îmbunătățiri ale calității somnului.

Un somn bun este cheia sănătății pe termen lung. Somnul este modul în care corpul tău se reîncarcă și se repară – de asemenea, oferă creierului timp să consolideze memoria și să construiască noi conexiuni. Pentru mulți oameni, somnul nu este ușor. Urmărirea acvariului înainte de culcare vă poate ajuta să vă calmați corpul și mintea suficient pentru a adormi, evitându-vă să vă petreceți jumătate din noapte zvâcnindu-vă.

 

3. Scăderea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.

Când simți mai puțin stres și dormi mai mult, corpul tău se va simți și va funcționa mai bine. Mai mult decât atât, totuși, a avea un acvariu poate îmbunătăți de fapt sănătatea inimii. Privirea unui acvariu poate încetini ritmul cardiac și scădea tensiunea arterială. Potrivit unui studiu, a privi un rezervor gol a redus ritmul cardiac cu 3%, în timp ce un acvariu cu pești a produs o reducere de 7%. Dacă te confrunți cu hipertensiune arterială sau cu alte probleme de sănătate a inimii, a avea un acvariu în casa ta te poate ajuta enorm.

 

4. Concentrare și creativitate îmbunătățite.

Prezența unui acvariu vă poate calma atât corpul, cât și mintea, eliberându-vă de stresul și anxietatea care ar putea să vă rețină. Având un acvariu în spațiul dvs. de lucru, vă poate îmbunătăți concentrarea și stimula creativitatea, ajutându-vă să vă maximizați productivitatea. Stimularea vizuală a unui acvariu poate avea și efecte terapeutice, oferindu-ți minții altceva pe care să se concentreze câteva minute în timp ce rezolvi o problemă.

 

5. Efect calmant pentru copii și bolnavi de Alzheimer.

Deși acvariile oferă o stimulare vizuală care vă poate stimula concentrarea și creativitatea, ele pot avea, de asemenea, un efect foarte calmant. Acest beneficiu special a fost observat la copiii cu tulburări de hiperactivitate, precum și la pacienții cu Alzheimer. Într-un studiu realizat la Universitatea Purdue, prezența unui acvariu acasă a îmbunătățit starea de spirit, vigilența și apetitul la pacienții cu Alzheimer, reducând în același timp comportamentul agresiv. Copiii care se confruntă cu probleme de comportament pot găsi un acvariu liniștitor. Poate îmbunătăți concentrarea și somnul, două lucruri care, la rândul lor, pot crește performanța la școală.

 

 

Beneficiile pentru sănătate ale acvariilor se extind dincolo de simplul rezervor de pești de acasă. Studiile arată că petrecerea timpului în acvariile publice poate îmbunătăți, de asemenea, bunăstarea fizică și mentală. Primul experiment controlat care a testat impactul acvariului asupra ritmului cardiac și tensiunii arteriale a fost efectuat în 2015. Subiecții studiului au devenit relaxați chiar și când priveau un rezervor gol, iar beneficiile pentru sănătate au crescut pe măsură ce erau introduși mai mulți pești în acvariu.

 


sursă: ratemyfishtank.com