Cichlidaele Africane


    Cei mai multi acvaristi isi doresc ca acvariul lor sa fie cat mai colorat, cu pesti de toate formele si culorile, asta nu este neaparat un lucru rau insa daca la achizitia pestilor se tine seama doar de culoare atunci mai devreme sau mai tarziu s-ar putea sa apara unele probleme. O categorie de pesti care sunt compatibili din aproape toate punctele de vedere si sunt foarte divers colorati o reprezinta cichlidaele africane.
    Toata lumea a vazut macar o data un acvariu cu cichlidae africane si a fost placut impresionat de multitudinea de culori, de agitatia din acvariu, de pestii care se ascund si ies din diferite ascunzatori, dintre pietre si stanci, iar daca este posibila si inmultirea lor spectacolul este cu atat mai interesant.
    Cichlidaele africane au fost impartite de catre acvaristi in patru mari categorii, lucru foarte bun deoarece impartirea a fost facuta in functie de originea speciilor asa ca in acvariu ei vor avea nevoie de apa cu acelasi chimism si temperatura, deci dincolo de faptul ca grupul spune locatia de bastina, mai spune si ce specii sunt compatibile intre ele.

Aceste categorii sunt:

1) Cichlidae din Lacul Malawi

    Lacul Malawi este unul din marile lacuri ale Africii, cu o suprafata de aproximativ 30.000 km², adaposteste mai bine de 1000 de specii de chichlidae, dintre care multe au fost reproduse cu succes in captivitate si introduse in comert.
    Lacul Malawi are o apa alcalina (pH 7-8) si foarte dura, aspect important de stiut atunci cand se va realiza un acvariu ce va imita aceasta regiune. In mod normal in acest lac plantele aproape ca lipsesc deci nici in acvariu acestea nu sunt obligatorii, insa se pot introduce plante care sa reziste la astfel de apa si care sa nu fie mancate de pesti, in acest sens se pot folosi plantele din genul Anubias sp. sau Microsorium pteropus, Vesicularia dubyana, Vallisneria gigantea ori Riccia fluitans.
    Situat in zona tropicala, temperatura apei lacului este in general cuprinsa intre 24-29ºC insa in acvariu este bine ca temperatura sa fie 25-28ºC.
    Lacul Malawi este un lac cu substrat stancos, iar pestii au invatat ca se pot ascunde printre stanci, in crevase sau crapaturi, aceste stanci ce sunt necesare in acvariu ofera acvariului de tip Malawi, o caracteristica unica marilor lacuri africane. Spre deosebire de alte tipuri de acvarii, in acest tip se pot folosi rocile calcaroase deoarece acestea vor ajuta la mentinerea pH-ului la un nivel satisfacator, undeva intre 7.6-8.6.
    Tot in Lacul Malawi se pot intalni si zone nisipoase, un alt habitat ce poate fi reprodus cu succes in acvariu insa se va tine cont de preferintele speciilor alese doarece unele prefera zonele stancoase, altele cele nisipoase si nu in ultimul rand specii ce prefera zona libera, pelagica.
    Acest aspect a facut ca acvaristii sa imparta mai departe cichlidaele din Lacul Malawi in Mbuna si Peacock. Mbuna, in limba tribului Tonga, inseamna “peste de piatra” si se refera la acei pesti ce prefera adaposturile oferite de spatiile dintre pietre.
    Mbunele sunt pesti destul de agresivi in special masculii intre ei, deci daca acvariul nu este suficient de mare pentru mai multi masculi, pastrati doar unul. Inca o data subliniez importanta prezentei rocilor in acvariu, acestea servesc ca adapost si formeaza un labirint de pasaje si trecatori in asa fel incat, daca exista mai multi masculi acestia sa se intalneasca rar si sa se piarda repede unul pe altul.
    Mbunele sunt pesti teritoriali, acestia isi vor stabili un teritoriu pe care il vor pazi si vor alunga orice peste de pe aceasta zona. In acest teritoriu, la adapostul unei crevase se vor reproduce.
    Cichlidele peacock, in traducere “paun”, prefera zonele libere insa nu se exclude prezenta unor roci in acvariu. Acesti pesti sunt foarte intens colorati, de unde si numele. Femelele vor avea un colorit mai sters, ce le ajuta sa se camufleze insa masculii vor avea un colorit viu, foarte placut. Sunt pesti carnivori ce trebuiesc hraniti preponderent cu hrana de origine animala, cu mici nevertebrate acvatice si ar trebui sa aiba o dieta cat mai variata.

1) Cichlidae din Lacul Tanganyika

    Lacul Tanganiyka este un alt mare lac african, tot de origine tectonica cu o suprafata de aproximativ 33.000 km² ce adaposteste peste 250 de specii de cichlidae si 150 de alte specii.
    Apa lacului Tanganyika are in general valorile parametrilor similare insa in zonele de varsare a raurilor calitatea apei difera. In general apa este calda, cu o temperatura cuprinsa intre 24-29°C, pH-ul este cuprins intre 7.8-8.5 iar duritatea intre GH 12-20.
    Lacul Tanganyika prezinta trei mari tipuri de habitate ce pot fi reproduse in acvariu: zonele bentale acoperite cu cochilii parasite de melci, recifuri si zone stancoase in apropiere de tarm si zona pelagica. Si aici este important de stiut preferintele speciilor pe care le vom tine in acvariu pentru a stabili ce tip de habitat se potriveste cel mai bine.
    Cichlidaele din Lacul Tanganyika sunt teritoriale deci este bine ca la instalarea unui acvariu sa se tina cont de necesarul se spatiu pentru fiecare individ si mai tarziu pentru fiecare pereche existenta. Un acvariu poate ingloba aspecte din toate cele trei zone ale lacului daca este suficient de mare, spre exemplu o latura poate fi stancoasa si treptat sa se faca trecerea spre o zona nisipoasa acoperita cu cochilii de melci.
    Majoritatea speciilor de cichlide din Tanganyika se reproduc, fie prin depunerea pontei in nisip, fie prin incubatie bucala. Perechile se formeaza doar in perioada de reproducere insa in restul timpului pestii traiesc in carduri, in care se va stabili o ierarhie.
    Acest lac, este un lac despre care se crede ca a fost format in urma cu 7-10 milioane de ani, deci speciile de pesti ajunse aici au fost izolate si au putut evolua independent, drept rezultat cea mai mare parte din speciile de pesti din Lacul Tanganyika sunt endemice, adica nu se gasesc in alta parte a lumii. Acest lucru face ca lacul sa aiba o mare valoare conservationala, iar IUCN (International Union for Conservation of Nature) a acordat in perioada 2004-2009, 27 milioane $ pentru cercetari in acest lac. Datorita faptului ca lacul a fost prea putin cercetat pana in ziua de astazi biologii se asteapta ca in viitor sa fie descoperite alte specii de pesti in acest lac.

3) Cichlidaele din Lacul Victoria

    Al treilea mare lac African, Lacul Victoria are o suprafata de 68,800 km² este cel mai mare dintre cele trei. In urma cu 60 de ani Lacul Victoria era caracterizat printr-o mare diversitate in specii de pesti, avand peste 500 de specii, dintre care 90% apartineau genului Haplochromis insa dupa introducerea bibanului de Nil in acest lac, numarul speciilor a scazut semnificativ. Spre deosebire de celelalte lacuri, acesta prezinta o mare diversitate de habitate, deci aici speciile sunt ceva mai restrictive si putin mai pretentioase in acvariu.
    Acvariile ce vor reproduce Lacul Victoria trebuie sa aiba un volum de cel putin 200 de litri, pentru a putea oferi pestilor atat zona libera pentru inot cat si adapostul oferit de crevasele dintre roci. Fiind pesti teritoriali este bine sa li se ofere destul spatiu si mai multe ascunzatori deoarece altfel acestia pot deveni agresivi.
    Substratul poate fi alcatuit din nisip fin insa se poate folosi si pietris negru sau spartura de coral deoarece acestea vor face ca pestii sa fie mai intens colorati, de asemenea spartura de coral va mentine apa dura si pH-ul ridicat pe de alta partea aceasta poate duce la inflamatii ale branhiilor.
    Calitatea apei Lacului Victoria si deci si a acvariului trebuie sa se incadreze in urmatoarele limite: pH-ul intre 7,2 si 8,6 dar este de preferat sa fie mentinut constant la 8,3, duritatea este destul de ridicata insa acest lucru poate ajustat folosind pietre calcaroase sau spartura de coral. Temperatura trebuie mentinuta intre 23 si 25ºC.

    In cazul tuturor celor trei lacuri, calitatea apei este un aspect foarte important, in natura, insasi marimea lacurilor face ca parametrii de stare ai apei sa fie relativ constanti si tulburarile sa fie foarte rare si de mica intensitate. In acvariu insa acest lucru nu este posibil si trebuie sa ne bazam pe un sistem de filtrare foarte eficient si pe schimbari dese de apa pentru a o improspata. In general este bine sa fim atenti la azotul din acvariu sub toate formele sale, aminoacul si nitritii trebuiesc tinuti la valori aproape nule iar nitratii nu trebuie sa depaseasca valoarea de 20 ppm.

4) Celelalte cichlidae africane

    In cea ce-a patra categorie de cichlidae africane intra toate celelalte cichlide care se intalnesc pe teritoriul african, insa cele mai intalnite in acvaristica sunt cichlidaele din bazinul fluviului Congo si Niger.
    Spre deosebire de cichlidaele din Marile Lacuri Africane, acestea nu necesita apa foarte dura si nici un mediu foarte stancos, acestea se intalnesc in zonele linistite ale celor doua fluvii, in zone cu substrat nisipos sau format din pietris. Acvariul in care se vor tine astfel de specii poate avea plante, radacini si stanci ce vor oferi pestilor mai multe locuri in care sa se ascunda. Majoritatea speciilor formeaza perechi ce se vor pastra pana la moartea unuia dintre cei doi. Sunt pesti ce devin agresivi doar in perioada depunerii icrelor insa pot fi tinuti si impreuna cu alti pesti, fiind in general mai pasnici decat alte cichlidae.