Despre amoniac

    Intoxicatiile cu amoniac reprezinta una dintre cele mai des intalnite cauze de deces in randul pestilor din acvarii. In mod normal, amoniacul incepe sa se acumuleze intr-un acvariu imediat dupa ce acesta a fost instalat, insa aminoacul pune probleme serioase in special in cazurile acvariilor suprapopulate sau subdimensionate.

    Intr-un acvariu, filtrul nu va putea intotdeauna sa inlature totalitatea particulelor vegetale sau resturile de hrana ori produsele metabolice iar acestea, ramase in acvariu incep sa se descompuna si elimina amoniac. La descompunere, azotul eliberat in apa este preluat de catre bacterii ce il transforma in amoniac iar in concentratie mare aceasta substanta este fatala. Nivelul concentratiei la care amoniacul este letal depinde de mai multi alti factori precum salinitatea apei, pH, temperatura si chiar si rezistenta naturala a speciilor de pesti insa in cele mai multe din cazuri, pentru o mai mare siguranta se doreste o concentratie cat mai mica in acvariu, foarte apropiata de zero.

    Controlarea concentratiei de amoniac din acvariu poate fi realizata prin, in primul rand, ciclarea corespunzatoare a acvariului. Ciclarea acvariului reprezinta permiterea dezvoltarii coloniilor de bacterii benefice, in timpul acumularii naturale de amoniac din acvariu, inainte de popularea acestuia cu pesti. Aceste bacterii, numite Nitrosomas preiau amoniacul si il transforma in nitriti, care apoi sunt preluati de bacteriile Nitrobacter si transforma nitritii in nitrati, astfel azotul formeaza alti compusi, mai putin periculosi, dar totusi semnificativi in acvariu. In mod normal, la instalarea unui acvariu se inregistreaza o crestere semnificativa a concentratiei de amoniac din apa, concentratie ce va scadea pe masura ce bacteriile Nitrosomas si Nitrobacter se dezvolta in acvariu, introducerea pestilor in acvariu imediat dupa instalarea sa, ii va supune contactului cu aceasta concentratie ridicata de amoniac iar cei mai putin rezistenti vor muri.

    In cele mai multe dintre cazuri, pestii care sfarsesc datorita concentratiti ridicate de amoniac din apa, mor din cauza ca, fie sunt introdusi in acvariu inainte de finalizarea procesului de ciclare, fie populatia de pesti din acvariu, si deci de resturi metabolice este prea mare pentru ca bacteriile sa poata face fata iar amoniacul se va acumula in apa.

    Exista insa si altfel de situatii in care pestii mor din cauza expunerii la o mare concentratie de amoniac, astfel de situatii pot fi defectarea filtrului, lipsa lucrarilor de intretinere a acvariului, suprahranirea si medicamentatia, iar uneori, cu intentii bune, filtrul biologic este spalat temeinic, cu apa fierbinte, distrugandu-se astfel populatia de bacterii atat de pretioasa. Pentru a se putea spala si in acelasi timp pastra coloniile de bacterii din filtru se recomanda folosirea a doua filtre (bureti) simultan si spalarea acestora pe rand, la interval de timp de cel putin o saptamana. Spalarea acestor filtre nu se va face cu apa calda, rece sau de la robinet, ideal ar fi ca apa sa fie provenita din acvariu, la temperatura acvariului.

    Curatati acvariul saptamanal, avand grija sa indepartati plantele moarte sau alte resturi. Schimbati partial apa cel putin odata pe saptamana, chiar mai des in cazul acvariilor foarte populate. Verificati nivelul amoniacului din apa de cel putin doua ori pe luna pentru a detecta problemele inainte ca acestea sa se agraveze. Daca filtrul de apa se opreste, verificati nivelul amoniacului dupa 24 de ore pentru a va asigura ca bacteriile din acvariu care elimina deseurile nu au fost afectate.

    Simptomele prezente in cazul pestilor intoxicati cu amoniac sunt: lipsa aparenta a oxigenului, petrecerea timpului in special in apropiere de suprafata apei, invinetirea branhiilor, lipsa de activitate si starea letargica pe substrat. Prezenta unor striatii rosii neobisnuite pe corp, in special pe inotatoare si lipsa apetitului reprezinta alte simptome ce ar putea indica o concentratie ridicata de amoniac in apa acvariului.

    Daca nivelul de amoniac din apa depaseste 1 ppm (parti per milion), asa cum este indicat de un instrument specific, incepeti imediat tratamentul. Scaderea pH-ului apei va fi de mare ajutor pentru starea de sanatate a pestilor. Acelasi efect il va avea si schimbarea pe jumatate a apei (asigurati-va ca apa pe care o puneti in acvariu are aceeasi temperatura ca si cea in care se afla pestii). S-ar putea sa fie nevoie sa schimbati apa de mai multe ori pentru a scadea nivelul amoniacului.

    Unul dintre cele mai eficiente mijloace de reducere a concentratiei de amoniac din apa acvariu este din fericire si cea mai simpla, schimbarea partiala a apei. Aceasta schimbare de apa va avea loc in general o data pe saptamana si se va realiza in proportie de 15-25% din volumul util de apa al acvariului, de asemenea daca in urma monitorizarii parametrilor de strare ai apei se remarca o crestere a amoniacului (dar si a nitritilor si nitratilor) se va realiza o schimbare partiala de apa. Nivelul amoniacului mai poate fi mentinut la valori scazute si prin sifonarea acvariului, mentenanta corespunzatoare a filtrului sau filtrelor, hranirea adecvata a pestilor si pastrarea unui numar decent de exemplare de pesti, in concordanta cu nevoile lor si cu volumul acvariului.