Heteractis aurora

Heteractis aurora a fost descrisa pentru prima data in anul 1833 de catre doi zoologi si naturalisti francezi, Jean Rene Constant Quoy si Joseph Paul Gaimard. Genul Heteractis este un membru al familiei Stichodactylidae, iar acest gen cuprinde patru specii: Heteractis crispa, Heteractis magnifica, Heteractis malu si Heteractis aurora care are o particularitate aparte datorita formei sale. 
Aceasta se gaseste in Oceanul Pacific, Oceanul Indian ( la nord si sud de Mauritius ) , Marea Rosie, in apele de mica adancime intre 3 – 15 m si, desi acestea se gasesc si in crevasele  de pe recife, ele sunt gasite cel mai frecvent pe nisip. Heteractis aurora formeaza o relatie de simbioza cu pestele clovn, ajutandu-se reciproc in procurarea hranei si fiind un bun adapost pentru pestii clovn. De obicei, este de culoare gri deschis, maro, verde, rar purpuriu in functie de  concentratia algelor simbiotice care se gasesc in tesuturile acestora numite zooxanthalae. Tentaculele au umflaturi albe, ceea ce face sa arate ca niste „margele”. Acestea umflaturi ruleaza pe intreaga lungime a tentacului dandu-i un aspect de „sir de margele.
Corpul acesteia este cilindric si variaza intre 15 - 30 de cm in diametru si tentaculele sale au 4 – 6 cm in lungime. Piciorul de la baza coloanei pedalei este lipicos si este folosit pentru a se deplasa si adera la diverse suprafete din acvariu, in special pe nisip. Coloana este de obicei, portocaliu sau auriu spre galben. Discul are mai mereu linii albe radiante, iar cavitatea bucala este situata in centrul discului.
Heteractis aurora este o gazda pentru 7 specii de clownfishes: Amphiprion akindynos, Amphiprion aliardi, Amphiprion bicinctus, , Amphiprion chrysogaster, Amphiprion  clarkii, Amphiprion melanopus si ocazional pentru Dascillus trimaculatus. Ea este favorita a lui Amphiprion  clarkii.
Fiind o specie deosebita este favorita multor acvaristi deoarece confera acvariului un aspect ornamental placut datorita tentaculelor care sunt asemanatoare margelelor sau perlelor.
Este o specie compatibila acvariilor de tip recif.  Acestea au nevoie de o iluminare puternica cu becuri fluorescente  si de un strat de nisip de aproximativ 10 – 15 cm adancime unde sa-si ingroape piciorul. Daca se simt amenintate de ceva, vor disparea in totalitate in nisip. Punand in acvariu  pietre paritial ingropate ii va facilita acesteia  fixarea de piatra  si va coborî in substrat ori de cate ori ii va fi necesat acesteia. Rezervorul de apa trebuie sa aibe cel putin 180 – 190 L ,se recomanda un spatiu cat mai mare pentru a se putea acomoda si dezvolta cat mai bine. Schimburile de apa se fac bilunar intr-un procent de 10 % din apa aflata in acavriul sau 20%  din totalul acesteia o data pe luna. Temperatura apei trebuie sa fie undeva intre 22 – 26 º C, salinitatea de 1.023 – 1.025, iar pH-ul intre 8.1 – 8.4.
In mediul lor natural, aceste anemone sunt „echipate” cu alternative nutritionale pentru bunastarea lor, astfel ele isi procura hrana lor de zi cu zi din algele lor simbiotice, numite zooxanthallae care se gasesc in tesuturile ei. De asemenea, folosesc celulele lor veninoase aflate in tentacule pentru as captura si intepa  prada.
In captivitate, Heteractis aurora trebuie hranita zi de zi cu produse proaspete sau congelate pe baza de scoici, creveti sau peste tocat marunt.
Se inmulteste atat sexuat si asexuat insa cel mai adesea, Heteractis aurora este reprodusa prin taiere, deoarece ea se va regenera, rezultand doua anemone identice.
Probleme pentru Heteractis aurora pot aparea atunci cand acvariul dumneavoastra nu este iluminat bine, miscarile de apa sunt mult prea puternice pentru cerintele acesteia dar si cand calitatea apei este redusa.
Este una dintre cele mai usor de recunoscut anemone, datorita tentaculelor sale care au aspect de perle si ofera acvariului dvs o imagine deosebita. Daca doriti sa achizitionati o astfel de anemona trebuie sa va uitati cu atentie la culoare acesteia, sa nu fie palida, gura nu trebuie sa fie dilatata sau umflata deoarece acest lucru este un semn de sanatate precara si individul nu va supravietui foarte mult.