Organisme daunatoare in acvariul marin
La o perioada dupa instalarea acvariului, dupa ce au fost depasite toate obstacolele legate de inceperea, de startarea unui acvariu marin este posibil sa avem cativa locatari mai putin doriti in acvariu.
Aceste organisme pot patrunde in acvariu ascunse prin piatra vie, e drept, piatra nu poate fi verificata integral inainte de introducerea in acvariu, sau prin intermediul nisipului viu. Cele mai intalnite astfel de organisme nedorite in acvariu sunt diferitele tipuri de alge, anemone si crustacee. Aceste organisme sunt organisme foarte rezistente, care se inmultesc rapid si preiau curand controlul in acvariu sau organisme care se pot hrani cu organismele pe care le indragim si pe care le ingrijim cu atata atentie si rabdare.
1) Aiptasia este o anemona care poate deveni cosmarul oricarui acvarist marin. Aceasta anemona prezinta toate ingredientele necesare pentru a invada acvariul: se reproduce usor, este foarte rezistenta la conditiile de mediu si este greu de inlaturat.
Aiptasia este o anemona ce urzica si omoara coralii din jurul lor si pot vatama chiar si pestii, plus ca, daca aceasta va ajunge sa stapaneasca acvariul, acvariul va pierde toata culoarea si lumina pe care o avea candva, avand dupa invazie doar nuante de alb si maron.
Aiptasia poate fi inlaturata prin mai multe metode din care amintim: injectarea cu zeama de lamaie, injectarea cu hidroxid de calciu, cu apa fierbinte, prin smulgere si altele. Cu cat se actioneaza mai rapid in cazul depistarii unei astfel de anemone cu atat este mai bine deoarece daca apuca sa se reproduca, va patrunde in colturile cele mai greu accesibile, va patrunde in locuri in care nu ne-am fi asteptat si chiar si dupa inalturarea celor mai multe anemone, cateva exemplare tot vor putea supravietui prin locuri retrase, asteptand momentul prielnic in care se vor putea reproduce. Pentru mai multe informatii despre Aiptasia consultati articolul dedicat acestei anemone.
2) Bubble Algae- aceste alge sunt relativ inofensive pentru un acvariu marin de tip recif in cantitati mici, defapt chiar se intalnesc in majoritatea acvariilor in cantitati reduse. Aceasta devine o problema cand se raspandeste prea mult, atunci cand creste peste corali ducand la sufocarea si mai tarziu moartea acestora.
Aceasta alga se raspandeste formidabil de repede deoarece contin mai multe bule iar fiecare bula a algelor contine spori, iar o data sparta, acei spori, fiind o forma de reproducere, patrund in masa apei si contribuie la dezvoltarea algei. Se recomanda ca la inlaturarea acestei alge sa nu fie sparte bulele de aer, acestea sunt usor de recunoscut, sunt de dimensiunea unei margele si sunt umplute cu gaz. Daca este posibil se recomanda scoaterea pietrei pe care se afla alga si bulele si inlaturarea acesteia in afara acvariului.
Daca aceasta metoda mecanica nu a dat roade se poate apela la un crab Mithrax care se va hrani cu aceste alge si nu va dauna acvariului in nici un fel.
3) Mantis Shrimp (Stomatopode)
Denumita corect Stomatopod deoarece nu este o creveta si nici nu este inrudit indeaproape cu acestia si nu este nici calugarita (en: Mantis), acesta insa este denumit asa deoarece se aseamana cu crevetii iar prima pereche de apentici se aseamana foarte mult cu cea a calugaritelor.
Aceast crustaceu poate patrunde in acvariu atunci cand este introdusa piatra vie, deci la startare sau chiar si mai tarziu daca se mai adauga noi bucati de piatra vie. Nu toate bucatile de piatra contin astfel de crustacei insa se poate intampla ca acesta sa fie prezent in piatra dumneavoastra.
Este carnivor si se hraneste cu crustacee si pesti folosindu-se de prima pereche de apendici pentru a le sparge carapacea sau pentru a ii strapunge. Desi sunt in general animale retrase, traind printre crevasele dintre pietre si corali si este foarte posibil sa nu ii vedeti in mod direct, prezenta acestora in acvariu poate fi semnalata prin lipsa unor pesti, melci sau crabi oborati prin zdrobire, dar si prin auzirea unor click-uri puternice in acvariu.
Inlaturarea Stomatopodelor nu este simpla si se recomanda folosirea unor manusi groase inainte de manipularea acesteia. La patrunderea in acvariu sunt mici insa cu timpul pot creste fara sa observam si pot creste pana in momentul cand ajung capabili sa rupa degetele. Exista mai multe metode prin care se poate scapa de un astfel de intrus.
Prima metoda, si cea mai eficienta este metoda prin care se inlatura piatra in care se afla Stomatopodul si se introduce intr-un vas cu apa carbogazoasa (minerala). Aceasta metoda nu este tot tipul o metoda la indemana deoarece de piatra respectiva se pot afla corali sau anemone pe care nu le dorim distruse, in acest caz se poate folosi o pipeta mare sau o seringa pentru a injecta apa carbonatata in crevasa in care se afla Stomatopodul si astfel fortandu-l sa iasa. De asemenea in comert se pot gasi mai multe tipuri de capcane pentru astfel de organisme insa este bine ca inainte de achizitionarea uneia sa va interesati daca a dat sau nu rezultate printre cunoscuti sau pe forum. In cele din urma, daca nici una din variante nu este o optiune viabila se poate interveni noaptea, dupa stingerea luminilor, atunci cand Stomatopodul va iesi sa se hraneasca. Acesta va putea fi momit cu hrana vie si prins cu o plasa dupa ce si-a parasit crevasa.
4) Policheti (Clasa Polychaeta)
Acestia sunt de fapt viermi parosi (lat.”poly”-multi; “chaeta”- cheti, perisori chitinosi) care sunt foarte des intalniti pe piatra vie si foarte des pot patrunde in acvariu. Partea buna este ca nu toate speciile de policheti sunt specii daunatoare, multe dintre ele hranindu-se cu particule in suspensie sau cu detritus (Bristleworms), insa exista si specii carnivore care se vor hrani atat cu corali, alti viermi, creveti, moluste iar unii dintre ei vor putea manca chiar si pesti.
Acesti viermi pot fi inlaturati din acvariu prin mai multe metode, unele mai simple si altele mai complexe. Una dintre cele mai simple metode de inalturare a acestor polichete este de a le prinde cu clesti sau cu o plasa atunci cand sunt observate, insa nu este tot timpul foarte usor. Pentru a se putea captura acest polichet se pot folosi capcane disponibile in comert sau se pot confectiona capcane, se pot momi cu hrana si cu un fir subtire de nylon sau se poate introduce in acvariu un predator natural al acestor viermi. Printre cei mai intalniti predatori ai polichetilor se numara Dottyback sau Wrasse (Familia Labridae), creveti precum Stenopus hispidus sau crabul Stenorhynchus setrcornis. Daca se recurge la metoda biologica de combatere a polichetilor se recomanda atentie deoarece acesti pesti sau crustacei se pot hrani si cu speciile inofensive si dorite de policheti.
Se poate intampla insa ca acvariul sa fie infestat de astfel de policheti deoarece nu au fost intalturati la timp iar primele exemplare s-au inmultit. In acest caz se poate reduce considerabil populatia de policheti prin curatarea substratului, astfel se scoate substratul acvariului insa nu tot o data ci pe portiuni si se intinde pe o folie de plastic si se cauta manual viermii. O alta varianta este ca substratul sa fie introdus intr-o galeata si agitat, astfel viermii vor iesi la suprafata si vor putea fi inlaturati cu ajutorul unei plase.
Deoarece este foarte posibil sa va intalniti macar o data cu un astfel de organism se recomanda sa actionati imediat ce ati depistat problema pentru ca aceasta sa nu aiba timp sa se extinda. Pentru a se evita situatiile in care o specie nedorita sa acapareze acvariul, recomandam piatra vie tratata si atentie la achizitionarea acesteia si la modul in care vietatile din aceasta se dezvolta in acvariu.