Sump-ul


    Sumpurile sunt unele dintre cele mai versatile tipuri de filtre disponibile pentru acvariile de apa sarata si nu numai. Acestea pot procesa o mai mare cantitate de produse metabolice ale pestilor si ale nevertebratelor si au avantajul ca se pot realiza in functie de spatiul disponibil.

    In general sumpurile sunt folosite ca sisteme de filtrare foarte eficiente pentru acvariile marine insa pot fi usor modificate pentru a fi folosite si in cazul acvariilor dulcicole, prin simpla schimbare a mediului filtrant.

    Pentru a realiza un sump este necesar ca acvariul sa aibe conectat un preaplin, un furtun sau o teava care sa directioneze apa spre sump. Aceasta componenta poate fi realizata pe una din laturile acvariului in partea superioara sau, folosind un instrument de gaurit sticla, se poate realiza si in partea de jos a acvariului. Cea mai folosita metoda este cea a preaplinului conectat pe latura acvariului in partea superioara deoarece nu presupune gaurirea sticei acvariului si deci lucrurile nu sunt deloc complicate. Preaplinul trebuie sa fie prevazut cu un fel de gratar, sita sau alt obstacol ce impierdica pestii, melcii si alte organisme sa fie atrase in preaplin.

    Aceasta teava sau acest furtun care pleaca din preaplin, va directiona apa acvariului catre sump, acesta este defapt un alt acvariu pozitionat sub acvariul principal si de obicei ascuns deoarece nu este foarte estetic. Dimensiunile sumpului vor varia in functie de preferintele dumneavoastra si de spatiul disponibil, nefiind un standard sau o regula a dimensiunii.

    Acest acvariu va avea mai multi pereti de stica interiori ce vor avea rolul de a reduce viteza apei care va curge prin el. Apa va intra in acest bazin printr-o parte si va iesi prin cealalta parte, unde va fi reintrodusa in acvariu. In sensul curentului de apa se vor pune materialele filtrante, incepand cu buretii ce vor avea rolul de a opri uleiurile si mizeria din acvariu. Apoi se vor pune fie bile-bio (bio balls), fie particule ceramice, acestea vor actiona ca filtre biologice descompunand compusii chimici din acvariu in substante cat mai simple ce vor putea fi folosite de plante. In cele din urma vor ajunge intr-un alt compartiment unde se va permite dezvoltarea plantelor sau a algelor, in cazul acvariilor marine se pot folosi alge din gelul Caulerpa iar in cazul acvariilor dulcicole se poate folosi Elodea, plante de suprafata, in general orice planta cu dezvoltare rapida care va folosi acele substante ajunse in acest compartiment. Una dintre cele mai performante plante din acest punct de vedere este banala lintita (Lemna sp.). Acest compartiment are, bineinteles nevoie de lumina si in acest sens se poate folosi un tub fluorescent special pentru plante.

    Urmatorul compartiment va putea avea de asemenea un material filtrant ce va avea rolul de a prinde plantele, bucatile de frunze si alte parti ale plantelor pentru a nu putea ajunge in pompa de apa sau in acvariu.

    In ultimul compartiment se va conecta o pompa de apa ce va putea urca apa pana la nivelul acvariului, reintroducand astfel apa filtrata in acvariu. Aici se poate folosi cu succes un powerhead (cap de filtru) insa acesta trebuie sa poata ridica apa pana la inaltimea dorita, de obicei aceasta informatie este indicata de producator, fie pe powerhead in sine, fie pe cutie sau pe cartea tehnica. Pompa va fi conectata la un furtun sau o teava, iar prin aceasta apa va fi reintrodusa in acvariu.

    Un sump care functioneaza corespunzator trebuie sa circule de sase ori volumul acvariului intr-o ora, iar acest lucru poate fi realizat doar de catre powerhead, astfel pentru un acvariu de 100 litri se va folosi o pompa de 600lph.

    Acvariul va pierde o parte din apa datorita evaporatiei, astfel apa trebuie completata insa uneori poate fi dificil sa iti dai seama cata apa s-a evaporat si cata apa trebuie completata, astfel ca se recomanda insemnarea nivelului optim de apa al sumpului imediat ce acesta a inceput sa functioneze. Acest semn va reprezenta nivelul optim de apa, iar fiecare completare de apa se va face in sump, pana se va atinge acest nivel.

    Exista cazuri in care sumpul a fost supraincarcat si a inundat camera in care se afla. Pentru  ca acest lucru sa nu se intample este necesar sa stiti ca intreaga cantitate de apa ce se va revarsa in cazul in care pompa inceteaza sa functioneze o reprezinta apa din tevile de tur si retur si excesul de apa din acvariu (apa ce se regaseste deasupra preaplinului la mementul incetarii functionarii pompei). Aceasta cantitate de apa este suficientea pentru a va face ziua neplacuta insa nu reprezinta mai mult de 10-12 litri. Pentru ca apa sa nu patrunda in sump excesiv este necesar sa in teava de retur sa fie doua gauri de aproximativ 3 milimetri. O data ce pompa inceteaza sa functioneze, aerul intra in teava si impiedica apa din acvariul principal sa fie atrasa in sump. Pentru mai multa siguranta, sumpul poate fi realizat in asa fel incat sa faca fata unui volum de apa mai mare decat necesarul uzual, 15 litri in plus sunt suficienti.
   
    Avantajul unui astfel de filtru este acela ca este foarte versatil, astfel el este in principal folosit pentru a filtra acvariu insa poate fi folosit pentru a acunde echipamente precum incalzitoarele (acestea regasindu-se in sump si nu in acvariu), se pot introduce pestii agresati, se poate introduce dioxid de carbon, nitrati, fosfati, care ajuta la cresterea plantelor si multe altele.