Inmultirea pestilor Amphiprion clarkii
Unul dintre cei mai indragiti pesti marini intalniti in acvaristica este, Amphiprion clarkii, datorita faptului ca este un peste relativ usor de ingrijit, prezinta contraste puternice de culoare, de la alb curat, la negru intens si datorita relatiei sale foarte interesante cu diferite anemone. Din fericire, acest peste este si unul dintre primii pesti marini inmultiti in captivitate si crescuti pana la maturitate, tot datorita faptului ca sunt rezistenti si usor de adaptat. Modalitatea de inmultire a pestilor Amphiprion clarkia se poate aplica la mai multe specii de Amphiprion, fiind specii similare.
Pentru a putea inmulti cu succes acest peste este nevoie in primul rand de cunostinte privind sexarea acestora. Oricat se complicat ar parea, oricare doi pesti pot deveni, si vor deveni dupa un timp pereche, acest lucru se datoreaza faptului ca ei isi schimba in mod natural sexul. Astfel orice peste din specia Amphiprion clarkii, dar si din speciile inrudite se nasc masculi iar cu timpul, cel mai puternic, mai mare si deci dominant va deveni femela, urmatorul in rang va deveni mascul iar restul nu vor avea un sex bine stabilit insa vor fi pregatiti, ca oricand unul din cei doi indivizi dominanti este exclus, sa ii ia locul.
In principiu, daca au suficient timp oricare doi pesti pot fi inmultiti, exceptand eventualele incopatibilitati. In vederea reproducerii se recomanda sa se achizitioneze pestii la varste fragete si pe cat posibil din surse diferite, pentru a se evita consangvinizarea.
Dupa ce pestii vor creste si se va stabili aceasta ierarhie ei sunt, teoretic pregatiti pentru reproducere. In acest sens ar trebui pregatit un acvariu special deoarece in acvariul comunitar se vor intampina greutati in cresterea puilor. Acvariul de reproducere trebuie sa aiba aproximativ 200 de litri, o temperatura de 26-28°C, restul parametrilor putand avea aceleasi valori ca si in acvariul comunitar. Conditiile de luminozitate nu sunt foarte importante pentru pesti insa trebuie sa se urmeze un ciclu clar zi-noapte. Tot in acest acvariu trebuie sa se regaseasca un substrat stancos, cu pereti verticali si bineinteles omniprezentele anemone. Deoarece perechea se va pastra si dupa depunere si va alege cel mai probabil aceeasi locatie de depunere a icrelor se recomanda ca aceasta sa nu fie modificata.
Cand pestii vor fi pregatiti sa depuna, acestia vor incepe sa curete locul de depunere a pontei, de asemenea in aceasta perioada ei pot deveni agresivi, un alt motiv pentru care se recomanda un acvariu special pentru reproducere. Depunerea icrelor are loc fie dupa-amiaza, fie seara si poate dura mai bine de o ora. In acest timp femela va inota foarte lent deasupra locatiei alese si va elibera icrele, in urma ei va veni masculul care, le va feritliza. Dupa epuizarea icrelor, masculul se va ingriji de acestea timp in care femela va asigura protectia icrelor. Ingrijirea icrelor consta in oxigenarea lor, inlaturarea detritusului ce se poate depune si eventual eliminarea icrelor infertile sau moarte. In unele din cazuri se recurge la separarea adultilor de icre deoarece se stie din experientele anterioare ca acestia isi vor manca icrele, insa daca nu exista astfel de probleme se pot tine impreuna.
Eclozarea icrelor poate avea loc intre sase si 15 zile de la depunere in functie de temperatura, inainte de eclozare, icrele isi schimba culoarea, de la rosiatic, la argintiu.
In aceasta perioada trebuiesc oprite pompele de apa ce asigura circulatia acesteia din cauza faptului ca puii nu vor putea lupta impotriva curentului. Inainte de eclozare, acvariul trebuie verificat periodic folosind o lumina slaba, de preferat rosie, indata ce eclozarea a luat sfarsit, se va folosi o lanterna cu lumina alba pentru a atrage puii intr-un loc (acestia fiind atrasi de lumina) si se vor captura. Dupa ce puii sunt capturati, acestia vor fi eliberati cu grija intr-un alt acvariu de crestere. In timpul capturarii si eliberarii puilor trebuie sa va asigurati ca veti crea cat mai putina miscare a apei pentru ca puii sunt foarte delicati.
Bazinul de crestere poate avea intre 20 si 40 de litri iar toate partile laterale si fundul vor fi vopsite cu o culoare opaca, preferabil negru ce nu va permite luminii sa intre iar substratul trebuie sa lipseasca. Acvariul trebuie dotat cu un incalzitor insa ledul acestuia trebuie cumva acoperit deoarece puii nu vor trebui sa aiba contact cu lumina in primele zile. Nu este necesara filtrarea in primele trei saptamani iar circulatia apei trebuie ralizata doar de unul sau doua furtunuri, fara pietre poroase in primele 3-4 zile apoi daca se considera necesar acestea pot fi adaugate, conectate la o pompa de aer cu debit foarte lent, de doua bule pe secunda.
Pentru a minimaliza dezvoltarea bacteriilor, acvariul de crestere trebuie sa contina apa provenita din bazinul de reproducere insa aceasta trebuie introdusa doar cu cateva ore inainte de eclozare, la umplerea acvariului se va lua in calcul si aportul de apa ce va veni prin capturarea puilor (capturarea se va face folosind recipiente si nu plase). Dupa o zi, se poate sifona 10% din volumul de apa si poate fi inlocuit cu apa din bazinul comunitar, dupa prima zi, schimbarile de apa si sifonarile vor avea loc la fiecare 12 ore, iar dupa 12 zile, zilnic.
Dupa inlaturarea puilor, perechea poate fi reintrodusa in acvariul comunitar si pregatita pentru o noua depunere. Puii insa vor fi crescuti separat, iar in primele zile, in intuneric total. Lumina va fi absenta in prima zi, pana aproape de incheierea celei de-a doua din cauza faptului ca puii se vor feri de lumina iar daca aceasta ii streseaza, ei vor muri.
Dupa circa doua zile de intuneric, acestia vor fi supusi la lumina treptat, crescand incet intensitatea acesteia, timp de sase zile, ajungand la o putere totala de 20-30w. Acest lucru se poate realiza relativ simplu, prin plasarea a doua cartoane sau bucati de plastic opace intre lampa si acvariu, treptat cartoanele se vor distanta unele de altele permitand luminii sa patrunda in acvariu. In cazul in care pestii vor avea tentinda de a sta pe fundul bazinului cu capul indreptat in jos, se va reduce intensitatea luminii, in mod normal acestia ar trebui sa inoate in partea mijlocie a coloanei de apa.
Hranirea puilor se va face doar dupa primele 24-36 ore deoarece in aceasta periada ei isi consuma rezervele din sacul vitelin, se pot hrani cu rotiferi cu densitate ridicata, de trei sau patru ori pe zi. Dupa 8-10 zile hranirea se va putea face cu nalupi de Artemia salina pe o perioada de doua saptamani apoi se vor hrani atat cu nalupi cat si cu fulgi.
Daca puii au supravietuit pana in momentul in care pot fi hraniti doar cu fulgi puteti rasufla usurati deoarece greul a trecut insa, din cauza faptului ca Amphiprion clarkii sunt pesti foarte prolifici, pregatiti-va sa o luati de la capat curand.