Alegerea perechii reproducatoare si stimualrea depunerii icrelor

    Alegerea perechilor depunatoare

    Alegerea masculului si a femelei reproducatoare este un pas foarte important in inmultirea cu succes a pestilor. Alegerea in natura se face dupa teoria lui Charles Darwin, care sustinea ca, in general masculii vor concura pentru dreptul de a se reproduce, aceasta concurenta face ca doar cei mai puternici, mai abili si deci sanatosi sa se poata reproduce, minimalizand astfel sansa de perpetuare a indivizilor slabi sau bolnavi. Dezvoltarea acestei teorii i-a dat mare bataie de cap lui Charles Darwin in special in cazul paunilor deoarece, initial el sustinea ca animalele au evoluat pentru a putea vana si a evita sa fie vante la randul lor, insa paunul parea sa nu se supuna acestei reguli. Paunul are o coada imensa care nu numai ca ii tradeaza aproape intotdeauna pozitia dar il si incurca in zbor, devenind o prada usoara. Dupa mult timp, Darwin a inteles ca pe langa hrana si evitarea predatorilor, in viata animalelor mai este un aspect foarte important, reproducerea. Astfel el a inteles ca, paunii care aveau cozile mai mari, si mai bine intretinute, erau mai sanatosi si aveau mai mari sanse de a se reproduce.

    In acvariu, lucrurile nu stau foarte diferit de natura, in cele mai multe dintre cazuri va exista un singur mascul dominant care, se va imperechea cu cat mai multe femele, astfel el isi va trimite mai departe gena de supravietuitor, pana cand el va fi detronat de un alt mascul, deasemenea sanatos.

    Alegerea cu mare atentie a unei perechi sanatoase asigura perpetuarea indivizilor puternici, sanatosi si deci si urmasii vor mosteni caracterele parintilor. O astfel de alegere riguroasa nu se aplica in cazul in care pestii sunt inmultiti pentru a fi folositi drept sursa de hrana.

    Indivizii sanatosi, se vor remarca in special prin coloritul mai viu, prin modelele coloristice mai evidente, prin posesia unor inotatoare intregi, lungi si prin miscari sigure si activitate intensa.

    Pofta de mancare a unui peste indica de asemenea starea generala de sanatate, un peste care se va hrani fara nici un fel de rezerve va fi ales pentru reproducere in defavoarea celor ce se hranesc rar si sunt speriosi. Un alt aspect important in alegerea perechii reproducatoare o reprezinta varsta, desi ponta in primele depuneri va fi mai mica, se vor incuraja depunerile indivizilor tineri, iar cei batrani, care sunt aproape de finalul vietii sexuale vor fi inmultiti mai ales in cazuri speciale, cand prezinta unele caractere pe care doriti sa le posede si urmasii.

    Bineinteles se va evita reproducerea indivizilor ce prezinta anomalii deoarece daca anomalia este genetica, o mare parte din pui vor dobandi aceasta anomalie. In cazul speciilor din genul Danio, spre exemplu, o anomalie des intalnita o reprezinta coloana vertebrala deformata. In cazul carasilor, anomaliile au fost, dimpotriva exploatate in asa fel incat astazi exista numeroase varietati de carasi cu diferite caracteristici inedite precum: ochii supradimensionati, prezenta sacilor suboculari, inotatoare caudale dublate, lipsa inotatoarei dorsale, excrescente capilare, coloana vertebrala deformata si multe altele.

    In alegerea unei perechi reproducatoare se va tine cont si de compatibilitatea acestora, in cazul Cichlidaelor spre exemplu, nu orice mascul si orice femela vor forma o pereche, de multe ori chiar, unul din acestia poate fi agresat de celalat si chiar omorat. Este bine ca perechile in cazul Cichlidaelor sa fie realizate din indivizi care au crescut impreuna in acelasi acvariu, sunt deci obisnuiti unul cu celalalt.

    In cazul in care se doreste incrucisarea a doua specii, a doua subspecii, pot rezulta multi pui neatractivi, iar pentru pastrarea liniilor pure, pentru evitarea comercializarii fara stiinta sau cu rea intentie a hibrizilor, se recomanda ca incrucisarile sa fie realizate doar de personae experimentate, care cunosc pe deplin riscul raspandirii hibrizilor.

    Hibrizii rezultati din incrucisari ale unor specii pot fi sterili, deci nu vor fi capabili sa se reproduca, iar de multe ori acestia se vor asemana cu femelele incrucisate (mamele) in asa fel incat pot fi foarte usor confundati, niciodata hibrizii nu vor fi comercializati altfel decat ca hibrizi.

    Stimularea perechii alese sa depuna icre

    Dupa ce parintii au fost alesi cu mare atentie, acestia trebuiesc stimulati sa depuna icre. Unul dintre cele mai eficiente moduri in care acestia vor fi stimulate este sa se reproduca in acvariu, pe cat posibil, conditiile naturale in care acestia depun. Aceste conditii pot viza calitatea apei (unele specii reproducandu-se dupa sosirea sezonului polios, deci dupa un aport sporit de apa cu duritate redusa), temperatura, (altele se reproduc la inceputul primaverii sau vara), numarul de indivizi (unele specii se vor reproduce in grupuri mari), cantitatea de lumina (unele se reproduc noaptea, altele la rasarit de soare si altele la apus).

    Poate ca cel mai important aspect al stimularii perechii reproducatoare o reprezinta hrana, deoarece aproape nici o specie de peste nu se va reproduce in conditiile in care hrana este putina, dintr-un motiv foarte evident, ei vor ajunge sa concureze cu proprii pui pe aceeasi sursa de hrana. Astfel ca, pestii trebuiesc hraniti foarte variat si cu hrana cat mai nutritiva pentru a stimula depunerea icrelor. Mai mult decat atat, una din metode, este ca pestii sa fie tinuti o perioada in conditii de hrana putina, apoi, brusc se va schimba o parte din apa (pentru a imita sezonul plios) iar hrana va deveni abundenta. Puteti hrani perechea reproducatoare cu hrana vie sau congelata chiar se de trei ori pe zi insa va fi foarte important ca apa sa fie mentinuta curata, deci veti inlatura resturile de hrana neconsumata dupa fiecare masa.

    O parte din pestii de acvariu depun icre doar in desisul de plante, astfel ca ei vor fi mutati intr-un acvariu foarte des populat cu plante, iar altii vor depune icrele doar in scorburi sau in crevase, acestora li se va pune la dispozitie mai multe astfel de ascunzatori pentru a putea alege pe care o considera ei potrivita.

    Modalitatile de reproducere ale pestilor sunt foarte variate, fiecare specie necesita conditii diferite si prezinta un mod aparte de a se reproduce, unele manifesta instinct parental, altele nu, unele formeaza perechi pe viata, altele nu, unele depun icre, altele nasc pui vii, exista chiar si specii ale caror icre trebuiesc tinute in turba aproape uscata pentru a putea ecloza. Mai multe detalii despre reproducerea pestilor pot fi gasite in articolul dedicat acestui subiect, intitulat “Reproducerea pestilor”.

   
    Stelian Valentin Stanescu,
    Comunitatea Acvarii de vis