Valori normale ale parametrilor apei acvariului marin

    Acvariile marine sunt mai greu de intretinut si necesita mai multa atentie din partea acvaristului decat acvariile dulcicole. Aceasta atentie se concretizeaza prin calitatea apei, astfel ca apa unui acvariu marin, indiferent de tipul acestuia trebuie sa fie atent monitorizata iar variatiile aduse valorilor parametrilor acestiea sa fie minime.
    Intr-un acvariu marin cuvantul cheie este stabilitatea, adica daca se mentin parametrii in limita valorilor admisibile, acvariul va prospera iar pestii si nevertebratele din acesta vor avea o stare de sanatate buna si un colorit intens, mai mult decat atat se vor hrani, vor fi activi iar acvariul, ca si sistem se va dezvolta armonios.
    In vederea indeplinirii conditiilor de calitate a apei, acvaristul trebuie sa monitorizeze inca din faza de ciclare a acvariului dinamica parametrilor principali ai apei pentru a avea o consemnare clara si o idee despre evolutia acestora. Consemnarea regulata a valorilor parametrilor principali ai apei pot oferi acvaristului indicatii despre cand este nevoie de o schimbare partiala a apei si in ce cantitate in asa fel incat aceste schimbari sa primeasca un orar clar si o cantitate la care trebuiesc efectuate. Necesitatea schimbarilor de apa in cazul acvariilor marine poate diferi de la un acvariu la altul, fiind necesare schimbari mai dese in cazul acvariilor suprapopulate, fara skimmer de proteine, inadecvat filtrate si/sau subsimensionate. Deci o inregistrare a valorilor nitritilor de exemplu pentru o perioada de timp, va putea indica acvaristului exact la ce interval si in ce cantitate trebuie sa realizeze un schimb partial de apa.
    Valori normale ale principalilor parametri ai apei intr-un acvariu marin

1) Temperatura
Temperatura intr-un acvariu marin poate diferi in functie de originea pestilor si a nevertebratelor din acvariu insa de obicei acestea sunt cuprinse intre 23 si 26ºC. Pentru a se stabili exact temperatura ideala a acvariului se va consulta fisa fiecarei specii de peste sau nevertebrata, valabila la sectiunea Apa sarata-Pesti/ Nevertebrate, dupa caz. Se va lua in considerare ca o data cu cresterea temperaturii va scadea continutul apei in oxigen dizolvat deci daca se prefera o apa mai calda se va oxigena suplimentar apa acvariului.

2) SG (Specific Gravity)
Este un sistem de masurare alternativ al salinitatii apei. In cazul acvariilor ce nu au corali, deci doar pesti, densitatea specifica trebuie sa fie situata intre 1.020 si 1.022 insa daca acvariul este de tip recif, deci daca cuprinde si corali, densitatea specifica trebuie sa fie mai ridicata, intre valorile 1.024 si 1.026.

3) pH (Potential of Hydrogen)
Prin intermediul pH-ului se masoara aciditatea sau alcalinitatea apei. Apa marina este in general usor alcalina, adica are un pH cuprins intre 8 si 8.4. Se considera ca valoarea de 8.3 este ideala pentru un acvariu marin, fie recif, fie doar cu pesti insa si alte valori sunt bune daca sunt stabile.

4) dKH (Degree Karbonate Hardness)
Aceasta scara masoara concentratia carbonatilor din apa, foarte important in cazul apei marine deoarece carbonatii sunt foarte intalniti, sub forma calcarului (cochilii). In general intr-un acvariu de tip recif aceasta trebuie sa se situeze intre valorile de 8 si 12 dKH insa in cazul acvariilor doar cu pesti, acesta nu este considerat un parametru esential al apei.

5) Amoniacul, nitritii si nitratii
Amoniacul si nitritii sunt parametrii foarte importanti iar acestia trebuiesc masurati regulat. Atat in cazul acvariilor de tip recif, cat si in cazul acvariilor cu pesti aminoacul si nitritii sunt toxici si ar trebui sa inregistreze valori aproape nule sau chiar nule. Nitratii sunt si ei toxici in concentratii ridicate, de aceea in cazul acvariilor fara corali acestia trebuiesc mentinuti sub valoarea de 30ppm iar in cazul acvariilor de tip recif sub 10ppm.

6) Fosfatii
Apa acvariului este rareori testata pentru fosfati insa ascestia devin importanti in cazul in care acvariul se confrunta cu o problema algala sau in cazul in care sursa de apa poate fi contaminata cu fosfati.

7) Calciul
In cazul acvariilor doar cu pesti, calciu nu este un parametru de stare important al apei insa in cazul acvariilor de tip recif acesta devine esential, fiind folosit de catre corali si nevertebrate sub forma de calcar. Pentru acvariile de tip recif, calcarul trebuie sa fie cuprins intre 375-400ppm in cazul in care in acvariu sunt doar corali moi sau 450ppm  sau putin peste, daca acvariul cuprinde corali duri.

8) Circulatia apei
Desi nu este un parametru in sine circulatia apei acvariului este foarte importanta, ea asigura oxigenarea, transportul hranei catre corali si anemone, transportul reziduurilor metabolice dinspre acestea catre filtru, etc. In cazul acvariilor cu pesti, masa de apa circulata trebuie sa fie de aproximativ 10 ori mai mare decat masa utila de apa pe ora. Spre exemplu presupunad ca acvariul are un volum de 250 de litri, recircularea acesteia trebuie sa se realizeze de 10 ori pe ora. In cazul acvariilor de tip recif, recircularea apei se va face de 20 de ori volumul util pe ora.
   
    Daca se va tine cont de acesti parametri de stare iar calitatea apei respecta aceste valori orientative, daca se adauga si un supliment de iod, strontiu si magneziu pentru buna dezvoltare a coralilor, atunci acvariul rezultat va fi de invidiat.