Scufundari in Grecia

    Grecia este o tara din ce in ce mai frecventata de turistii romani atrasi in primul rand de litoralul curat, de nisipul fin, de ospitalitatea hotelierilor, de calitatea serviciilor si, de ce nu, si de preturile accesibile.
Daca va hotarati sa luati o vacanta si ajungeti pe litoralul elen este bine sa luati in considerare si practicarea scuba diving-ului deoarece aici gasiti ape limpezi, curenti nu foarte puternici si multi pesti de diferite forme si culori. Chiar mai mult de atat, in Grecia puteti gasi numeroase scoli unde se predau cursuri de scuba diving, astfel puteti invata sau puteti obtine diploma care sa ateste experienta dumneavoastra. In aceste scoli se practica aceste cursuri pentru diferite stadii, de la scufundator liber (free diver) pana la scufundator avansat (Divemaster).
Continuand seria de articole despre destinatii pentru scufundari am ales sa prezint pe scurt si catava din locurile des vizitate de turisti in acest sens.


    Locatii din Creta
1. Seadream House Reef, Ammoudi, Lefkogia-Rethymno
Este o locatie de mica adancime insa foarte bogata in flora si fauna tipica Marii Mediterane. Aici se pot observa bibani de mare, murene, caracatite iar in lunile de vara chiar si testoase marine. La o adancime de doar 6m se afla o pestera ce poate fi explorata si de incepatori deoarece aceasta locatie este ideala pentru a se efectua scufundari practice in scopuri didactice. De asemenea, fiind o locatie sigura se pot efectua si scufundari nocturne cu adancimi cuprinse intre 2 si 16 metri. Vizibilitatea este de peste 25 metri iar temperatura apei vara este in jur de 23-25ºC.

2. Pestera Skinaria, Lefkogeia-Rethymno
Scufundarea incepe din spre plaja, din Golful Skinaria, deci adancimea va creste lent insa poate ajunge pana la 23 metri deoarece aici se gaseste un perete aproape vertical ce face aceasta cadere. La adancime se pot gasi pesti de dimensiuni mari si Pestera Skinaria. Vizibilitatea este de peste 25 metri iar apa are o temperatura de 23-25ºC.

3. Canionul Skinaria -Ammoudi, Lefkogeia-Rethymno
Este o locatie cu adancime mica insa aceasta poate ajunge pana la 16 metri, fiind vorba de canioane. Aici se pot realiza fotografii subacvatice unice deoarece este o locatie bogata in fauna si flora. Vizibilitatea este de peste 25 metri iar temperature apei este tot de 23-25ºC.

4. Peretii Skinaria-Ammoudi, Lefkogeia-Rethymno
Este o locatie ce necesita experienta, aceasta incepe intr-un recif apoi continua cu o cadere pana la adancimea de 35 metri. Este o locatie bogata in pesti precum bibani, murene, dar si homari, caracatite, arici de mare, stele de mare si multe altele. In acest loc vizibilitatea este tot de peste 25 metri si temperatura apei se situeaza intre 23-35ºC cu posibilitatea intalnirilor unor termoclinuri la adancimi mai mari.


5. Grouper Rock Skinaria-Ammoudi, Lefkogeia-Rethymno
De asemenea este nevoie de ceva experienta pentru scufundarea in aceasta locatie. O roca ce se ridica din adancuri ofera un habitat prielnic pentru biodiversitate, astfel aici se pot intalni pesti de dimensiuni mari, homari, murene, bibani de mare, caracatite si multe altele. Scufundarea poate continua pana la adancimi de 40 metri iar vizibilitatea este de peste 25 metri. Aici apa este ceva mai rece, vara putand avea temperatura de 18-22ºC

     Locatii din Mykonos
1. Paradise Reef
Adancimea este cuprinsa intre 5 si 30 metri, nu este o locatie greu accesibila, drumul insemnand o plimbare de cca 15 minute cu barca. Aici se pot intalni mai mult bibani de mare si se pot hrani pestii din familia Labridae. Este o locatie recomandata pentru incepatori dar si pentru ce experimentati.

2. Grouper Rocks
In aceasta locatie adancimea variaza intre 10 si 30 metri deci se recomanda celor ce au experienta. Este situate in apropiere de Paradise Reef si principala atractie o reprezinta reciful insa se pot intalni si numeroase artefacte imprastiate pe toata suprafata acestuia. Se pot intalni pesti din Familia Labridae ce vor urmari scufundatorii pe toata durata vizitei in speranta unei mese.

3. Epava “Peloponisos”
Aceasta epava este aici inca din anii ’30 de cand s-a scufundat in apropiere de recif. Epava este inca in stare buna de conservare, scufundarea este dificila si uneori nu se poate realizadin pricina vremii. Adancimea este cuprinsa intre 20 si 45 metri iar reciful este plin de viata, pesti mici, caracatite, murene, diverse scoici si alte nevertebrate. Pentru scufundare in aceasta locatie este nevoie de experienta demonstrata printr-un certificat.

4. Epava “Anna II”
Aceasta nava s-a scufundat aici in iulie 1995 si este o nava transportatoare de ciment. Aceasta poate fi gasita la adancimi de 18-35 metri, inclinata pe o parte. Este o locatie ideala pentru scufundatorii intermediari si cei avansati. Epava atrage numeroase specii de pesti pelagici.

5. Reciful Super Paradis
Acesta este situate in estul plajei cu acelasi nume, aici se pot intalni caracatite, murene, homari si pesti din Familia Labridae. La locatie se poate ajunge in doar 20 minute, adancimea este cuprinsa intre 10 si 35 metri, avantajul acestei locatii este acela ca indiferent de vreme, scufundarea poate avea loc.

6.Prasonisia
Este unul dintre cele mai spectaculoase locatii pentru scufundari deoarece acesta abunda cu antichitati, pesti, crustacee si multe altele. Este o locatie unde se pot scufunda chiar si cei fara experienta, avand o adancime mica, de 5-18 metri. Aici se poate ajunge cu barca in aproximativ 30 minute.

7. Dragonisi
Situat in apropierea Insule Dragonisi, o insula private nelocuita, aceasta locatie atrage scufundatorii si turistii datorita formatiunilor geologice ce au fost formate prin erodare de catre valuri, aici se pot intalni caverne ce asigura adapost pentru sute de pesti-sticla (glassfish). Peretii sunt acoperiti de anemone galbene ce pot fi fotografiate cu usurinta. Locatia este ceva mai indepartata, calatoria cu barca durand aproximativ o ora.

Lista de preturi *

O singura scufundare                55 euro
Scufundare cu doua butelii            105 euro
Scufundari suplimentare                55 euro
Pentru cinci scufundari                50 euro
Pentru 10 scufundari                45 euro
Pentru 10 scufundari cu ehipament propriu    40 euro
Pentru peste 4 persoane, cinci scufundari    40 euro
Pentru peste 4 persoane, zece scufundari    35 euro
Scufundare epave                80 euro
Scufundare nocturna                80 euro
Package Deals

*Preturile sunt informative, iar pentru o mai mare exactitate este bine sa luati legatura cu ghizii din locatia aleasa.

Sursa: www.dive.gr