Condylactis gigantea

Condylactis gigantea cunoscuta si sub numele de Haitian Anemone sau Giant Golden Anemone este o specie tropicala de anemona, frecvent intalnita in Insulele Caraibe, mai exact Indiile de Vest, vestul Oceanului Atlantic, inclusiv sudul Floridei prin Florida Keys care reprezinta un arhipelag de corali din sud – estul Statelor Unite ale Americii.
Aceste anemone pot fi gasite in mediul lor natural de viata in apele de mica adancime, unde se refugieaza pe crevasele de stanca, pe langa stanci sau pe orice alt obiect de pe fundul oceanului, de asemenea apar si asupra recifelor de corali, desi in aceste locuri sunt rar intalnite. Aceste specii de anemone marine sunt solitare de fel, dar pot fi dispersate si in grupuri mici, dar niciodata in colonii. Aspectul unei anemone Condyactis gigantea pote fi de mai multe culori, cum ar fi: alb, albastru, roz, portocaliu, rosu sau maro deschis.
Culoarea atat tentaculelor cat si coloanei difera de la un individ la altul.Tentaculele sunt lungi, acestea  pot fi albe sau crem sau pot avea o culoare mai palida decat restul corpului, cu nunate de roz sau mov. Ocazional, tentaculele pot dezvolta un aspect de varf bula. Ele sunt distantate si considerabil mai groase in partea de jos, apoi se ingusteaza in apropierea varfului. Coloana pedala sau piciorul, este lipicios, acesta ii foloseste sa adere la diverse suprafete. Coloana acesteia poate fi galbena, gri albastrui sau rosu caramiziu.
Corpul este cilindric format dintr-un singur polip, gura are  forma de fanta si este situata in centrul corpului. Aceasta deschidere, de asemenea, functioneaza ca anus pentru Condylactis gigantea. Diametrul unei aneonme, in salbaticie poate atinge 30 cm, pe cand intr-un acvariu poate atinge 4 - 10 cm in functie de conditiile si mediu de viata.
Acestea au nevoie de o lumina intensa folosind MH (metal-halide)  sau becuri fluorescente si un acvariu cu o capacitate de 200 litri sau mai mult pentru a satisface necesitatile aceastei specii. Acvariul trebuie sa fie stabilit de cel putin 4 luni inainte de a adauga o specie de Condylactis gigantea in el, introducerea acesteia intr-un acvariu nou format va duce la moartea acesteia, datorita diferentelor fizico-chimice ale parametrilor apei, de asemenea, culturile de microorgamisme din piatra vie, nisip si din masa apei, benefice anemonelor nu vor fi maturate, astfel se recomanda ca anemonele sa fie introduse in acvarii mature. Acest lucru este benefic deoarece va ajuta anemona sa se aclimatizeze mai bine si mai repede.
Ca toate anemonele, Condylactis gigantea sunt organisme fotosintetizatoare, adica transforma lumina in energie si au nevoie de aceasta lumina pentru a mentine in viata zooxanthellae, o alga celulara care traieste in tesuturile ei. Aceasta alga suplimenteaza necesarul de energie al anelomei, astfel ca aceasta se poate hrani si prin capturarea pradei si prin fotosinteza.
Schimburile de apa din bazin sunt indicate intr-un procent de 10 – 20 % din cantitatea de apa prezenta in el o data pe luna sau la 2 saptamani. Adaosurile de iod si alte oligoelemente sunt indicate deoarece asigura prezenta anumitor substante nutritive. Aceste elemente includ: strontiu, zinc, fier si cobalt.
Mediul ideal pentru Condylactis gigantea este acela de tip recif. Ele au nevoie de piatra vie sau alt material dur pentru a se atasa de el si de un substrat nisipos, de asemena este indicat sa fie inconjurate de crustacee pentru a-i oferi un mediu favorabil si totodata asemanator mediului ei natural. Temperatura apei trebuie sa aibe o valoare cuprinsa intre 20 – 26 º C, salinitatea specifica intre 1.023 – 1.025, iar pH-ul intr 8.1 – 8.4 specific pentru anemone si pentru alte organisme tropicale marine . Debitul apei trebuie trebuie sa fie moderat. Aceasta are tendinta de a se deplasa in acvariu pana cand isi gaseste un loc favorabil.
Ca toate animalele, odata intrduse in acvariu acestea vor concura pentru spatiu si astfel va incepe sa prezinte un comportament agresiv putand urzica coralii sau alte organisme care se apropie de tentaculele sale. Cea mai eficienta forma de aparae a Condylactis gigantea este utilizarea nematocistelor, care sunt caracteristice cnidarilor. Tentaculele prezintă celule urzicatoare ce contin o toxina care poate rani sau distruge tesuturile sistemului nervos al unor animale care se gasesc in apropierea ei, aceste celule se numesc nematociste. Acestea sunt folosite, de asemenea, in capturarea pradei.
Acestea au capacitatea de a se desumfla, acest lucru este normal numai atunci in cazul in care se intampla o data la cateva saptamani, dar nu mai des de atat. Acest comportament al anemolenor poate indica o schimbare de apa din acvariul dumnevoastra. Pentru a se apara sau daca calitatea apei nu este la un nivel bun, ele se vor plia sub forma de minge.
Introducerea in acvariu a unor creveti, crabi sau scoici ar fi perfect. In mediul lor natural de viata, Condylactis gigantea se gaseste intr-o relatie de simbioza cu Periclimenes anthophilus (crevet), Stenorhynchus seticornis (crab) si cu pesti din genul Apogon sp. Aceste specii isi gasesc refugiu in tentaculele ei.
Este bine sa fie hranita o data sau de doua ori pe saptamana cu hrana congelata, bucati de pesti mici, creveti, midii, scoici, zooplancton si fitoplancton.
Se reproduce atat sexuat cat asexuat insa cel mai adesea in captivitate este reprodusa prin taiere, deoarece aceasta se va regenera si va rezulta doua exemplare identice din punct de vedere genetc. In mediul ei natural de viata, se pot inmulti sexuat prin eliberarea celulelor sexuate feminine si masculine in masa apei, ce vor forma gametii si ulterior larvele, acestea se vor fixa pe substrat iar ciclul se poate relua. In natura, sezonul de imperechere este primavara, dar are o tendinta de a continua reprducerea pe tot parcursul anului, dar la un nivel mai scazut in acvariu, conditiile de inmultire pot fi reproduse in tot cuprinsul anului.
Condylactis gigantea este studiata de neurobilogi. Acestia spera ca prin studierea proprietatilor moleculare ale acestora vor gasi mai multe informatii si vor intelege mai bine sistemul nervos si endocrin al tuturor animalelor.
Aceasta specie este similara cu European Condylactis aurantiaca.