Heteractis magnifica
Heteractis magnifica se gaseste in apele tropicale din Oceanul Pacific si Indian, dar si in Marea Rosie la adancimi cuprinse intre 1 – 10 metri. Perfera apele limpezi cu un curent puternic. Speciile care sunt mai aproape de suprafata apei sunt solitari si mai mici, in timp ce exemplarele care se gasesc la adancimi mai mari formeaza colonii si sunt mai mari. Se intanlesc fixate pe substraturi stancoase.
Aceasta sunt „gazda” pentru pesti clovn, speci de pesti clovn precum : Amphiprion ocellaris, Amphiprion clarkii, Amphiprion nigripes, Amphiprion akallopisos, Amphiprion melanopus, Amphiprion percula, Amphiprion perideraion, Amphiprion chrysopterus, Amphiprion akindynos, Amphiprion bicinctus, Amphiprion leucokranos, Amphiprion omanensis, dar si pentru specii de creveti: Periclimenes brevicarpalis.
Heteractis magnifica este cunoscuta si sub alte denumiri, si anume: Magnificent Anemone, Ritteri Anemone, Maroon Anemone si Yellow Tipped Long Tentacle Anemone.
Are morfologia ca si celelante specii de anemone de mare, traind sub forma de polip. In mediul ei natural poate atinge 1 m lungime in diametru, pe cand in captivitate ajunge la 20 pana la 30 cm in functie de condtiile care ii sunt oferite. Culoarea discului poate aparea intr-o multitudine de culori, de la maro, galben, verde, violet, albastru si ajungand la portocaliu, adesea acesta poate fi usor ridicat.
Gura este situata in centrul discului si este utilizata in hranire, dar si pentru expulzarea deseurilor. Tentaculele sunt lungi de 5 pana la – 8 cm acopera suprafata discului, au o forma conica si ocazional, apar umflaturi la varfuri. Culoarea tentaculelor poate varia de la rosu, portocaliu, violet, verde, roz, dar cel mai frecvent este crem.Piciorul care este de asemenea, lipicos este utilizat pentru a se fixa pe diverse substraturi.
Heteractis magnifica are nevoide de un acvariu de tip recif, cu o capacitate de 190 l sau mai mult si este recomandat sa fie stabilit cu cel putin 1 an inainte de a introduce anemona in el, iluminarea trebuie sa fie puternica cu halogenurile metalice,sause pot folosisi becurile florescente sau LED-urile. Diametrul acvariului trebuie sa fie mare intre 25 – 75 cm deoarece aceasta creste destul de mult, cu cat aceasta va avea un acvariu mai spatios cu atat dezvoltarea va fi mai armomioasa.
Temperatura optima este de 22- 26º C, iar nivelul de nitriti si nitrati trebuie sa fie 0. Curenti trebuie sa fie puternici, dar totodata intermitenti, pH-ul intre 8.1 – 8.4. Substratul folosit pentru acvariu este cel nisipos si pietros. Heteractis magnifica daca este crescuta in conditii favorabile poate creste foarte repede. Atunci cand se simt amenintate isi pot plia tentaculele si arata ca o minge sau se pot ingropa in substrat.
Introducerea in acvariul dumneavoastra a unor specii clovn, enuntati mai sus este foarte indicat deoarece va ajuta anemona sa se aclimatizeze mai bine in acvariu.
Poate avea si un comportament semi- agresiv si de aceea ele folosesc celulele lor veninoase sau nematocystele care se gasesc in tentacule pentru a intepa orice amenintare sau pentru a se proteja de atacurile ce pot avea loc, de asemenea, isi folosesc tentaculele pentru a capturarea prazii.
Heteractis magnifica aposteste in tesuturile ei alge zooxanthellae, care prin fotosinteza ii produce o sursa de harnire, iar anemona la randul ei ii ofera „adapost”. Dieta acesteia in captivitate poate cuprinde peste, crustacee, midii, zooplancton dar si bucati de alte nevertebrate iar hranirea se va face de 2-3 pe saptamana. Aceasta specie absoarbe, de asemenea, sulful si azotul produs de pesti clovn.
Se poate reproduce atata sexuat cat si sexuat, insa cel mai des se reproduc prin taiere, rezultand doua exemplare identice.
Intepatura lui Heteractis magnifica este foarte puternica, de aceea se recomanda sa se tine la distanta fata de alti membri prezenti in acvariu, in deosebi de corali.